Aktuelt til Dyrlæger 03 - 2016

I dette nummer: Kliniske registreringer i DMS Dyreregistrering, Optimal anvendelse af metoder til undersøgelse for drægtighed

 

 

Læs tidligere numre af Aktuelt til Dyrlæger

 

Indhold:

Kliniske registreringer i DMS Dyreregistrering

Optimal anvendelse af metoder til undersøgelse for drægtighed

 

 

 

 

 

Kliniske registreringer i DMS Dyreregistrering

Det er nu muligt at lave kliniske registreringer i DMS Dyreregistrering. Kliniske registreringer findes på forsiden af Dagligt overblik.

Det er muligt at overføre dyr fra OSR arbejdslisten til Kliniske registreringer, så alle dyr ikke manuelt skal indtastes. Husk at OSR arbejdslisten kan tilpasses den enkelte bedrift, og skal placeres på den dag, hvor dyrlægen kommer. I billedet Kliniske registreringer kan du klikke på ”?”, for vejledning i hvordan du laver kliniske registreringer.

En advarselstrekant angiver, hvis der skal ændres på opsætningen af Arbejdslisten for at få alle data med over i billedet for de kliniske registreringer, - du får forklaring, når du trykker på ikonet.

I første omgang kan der kun indtastes resultater som ”dyrlæge-bruger”. Det vil dog indenfor overskuelig fremtid også blive muligt at indtaste kliniske registreringer som ”landmands-bruger”.

Udviklingen af yderligere ”dyrlægefaciliteter” i DMS Dyreregistrering er i gang. Indtil disse er tilgængelige, vil dyrlæger forsat have adgang til det gamle Dyreregistrering.

Af konsulent Kirstine Svenningsen SEGES Kvæg, ksn@seges.dk

 

Optimal anvendelse af metoder til undersøgelse for drægtighed

I løbet af de sidste par år er en metode til undersøgelse for drægtighed via mælk blevet introduceret af RYK. Undersøgelsen, der er baseret på måling af såkaldt pregnancy-associated glycoprotein (PAG), skal ses som et supplement til den traditionelle manuelle undersøgelse for drægtighed. På baggrund af litteraturgennemgang og opgørelser af danske data fra 2015 er følgende konkluderet:

  • På grund af forekomsten af tidligt embryontab bør alle køer, der testes drægtige på mælk 28-45 dage efter inseminering, testes igen ≥ 75 dage efter insemineringen, hvor PAG-koncentrationen hos drægtige køer er steget igen efter dens lavpunkt
  • Kombiner altid undersøgelser for drægtighed (mælk/manuel) med brunstobservation, for at opnå det bedste økonomiske resultat.

På baggrund af nærværende undersøgelse har RYK justeret metode til automatisk prøveudtagning med henblik på undersøgelse for drægtighed via mælk, så køer ikke alene testes 28-45 dage efter inseminering, men i tillæg ≥ 75 dage efter inseminering. Herved undgås overraskelser over evt. tidlig fosterdød.
(Læs om drægtighedstests på mælkeprøver her)

 

 
Figur 1. Gennemsnitlig PAG-profil for 48 drægtige
Holsteinkøer der bevarede drægtigheden 25 til 102
dage efter inseminering (Ricci et al., 2015).
 


Figur 2. PAG-profil for 7 Holsteinkøer der var drægtige 32 dage efter inseminering, meng efterfølgende havde tidligt embryontab (Ricci et al., 2015). 

     

Hele Kvæginfoen kan læses her 

Af specialkonsulent Søs Ancker, SEGES Kvæg, sanc@seges.dk