Mælkeproducent: Vi skal turde stille krav til salmonellasmittede besætninger

De besætninger, der ikke gør nok, udsætter fællesskabet for en enorm risiko.


Preben Vingborg har selv saneret sin besætning med 600 jerseykøer fri for salmonella. Foto: SEGES

Mælkeproducent Preben Vingborg bakker op om den nye bekendtgørelse.
”Det handler jo om, hvor vi lægger udgiften. Om det er hos dem, der har smitten, eller dem, der risikerer at få den. Hvis ham med den smittede besætning ikke tager ansvar, og vi ikke lægger omkostningen på ham, er det jo de usmittede, der risikerer at få den. Hvorfor skal vi løbe den risiko?,” lyder det fra Preben Vingborg, som fuldt ud anerkender, at mange smittede besætninger gør en stor indsats.
”Det er jo også for at beskytte dem, at vi gør det her. De besætninger, der ikke gør nok, udsætter jo fællesskabet for en enorm stor risiko,” forklarer han. Og stod det til ham, skulle der strammes endnu hårdere op.
”Vi skal som erhverv turde stille krav til fællesskabet. Vi skal turde handle på, at det ikke er ok, at der er nogen, der har haft salmonella i lang tid, og som ikke rykker. Og for at komme i mål må vi jo tænke på, hvad der motiverer de sidste besætninger, der ikke gør en indsats. Det er jo ikke fordi, vi ikke har oplyst om, hvad der skal til, og der er tilbudt masser af hjælp. Så måske skal vi på et tidspunkt som erhverv nå til den erkendelse, at det eneste, der motiverer dem, er et yderligere øget økonomisk pres,” lyder det fra Preben Vingborg.

Har selv haft salmonella

Preben Vingborg ved, hvad han taler om. Han har selv haft salmonella i sin besætning med 600 jerseykøer – og saneret den fri.
”Vi fulgte den rådgivning, vi fik, og kom ud af det. Det tog os 4-5 år med en vedholdende og konstant indsats. Og vi er jo ikke færdige. Vi bliver ved med at følge op og tester alle dyrene en gang årligt. Vi tør ikke andet,” forklarer Preben Vingborg. Ifølge SEGES’ beregninger koster salmonella i besætningen 1.500 kr. pr. ko det første år og 1.000 kr. pr. ko det efterfølgende år pga. syge dyr, lavere ydelse, dødfødte kalve m.m.
”For os kostede det endnu mere,” slutter mælkeproducenten.

Relaterede links
Grebet strammes om de sidste salmonellabesætninger
Det går den rigtige vej
Sektordirektør Gitte Grønbæk: Stramninger er en nødvendighed
Formand for L&F Kvæg får selv stramningerne at mærke

Artiklen har været bragt i  KvægNYT nr. 21, 2017