Tip til tavlemøde, imagebillede

Kvæg, Økonomi og ledelse

Tip til Tavlemøder på kvægbedrifter

Hvis du gerne vil undervise medarbejderne på Tavlemøderne, er der inspiration at hente her. Se faktaark og film om korrekt ensilageafdækning, klovsundhed, koens sygdomstegn, gode malkerutiner og meget mere.

Med jævne mellemrum skal medarbejdernes faglige rutiner opfriskes. Og det er oplagt at bruge Tavlemødet til en gennemgang af, hvordan I gør tingene på bedriften – og hvorfor.

Som leder af Tavlemødet kan det dog være svært, når man pludselig skal lære fra sig. Og det kan være rart at have noget at vise medarbejderne - enten et printet ark, eller noget man ser sammen på nettet. Derfor har vi lavet disse små ’Tip til Tavlemødet’ som du kan bruge til faglig opkvalificering af medarbejderne på kvægbedriften.

Klik på emnerne herunder og find links til faktaark, film mv. du kan bruge på tavlemøderne.

Find tips til tavlemøder

 • Der findes 4 små digitale kurser om kalvepasning på både dansk og engelsk. De er oplagte at bruge, hvis I skal have ekstra fokus på kalvene.

  • Råmælkstildeling og mælkefodring (10 min.)
  • Hygiejne i kalvestalden (5 min.)
  • Spot den syge kalv (5 min.)
  • Planlægning og styring af kalvestalden (4 min.) (målrettet lederen)

  Hvad er et digitalt kursus?

  Et digitalt kursus består af animationer, fotos, filmklip og en forklarende speak, der giver en kort og konkret forklaring om emnet. Det kan tages på telefon, ipad eller pc.
  Man trykker sig selv gennem kurset, så det kan tages i det tempo, man ønsker. Hvert kursus afsluttes med en kort test.
  Man kan se et kursus sammen med medarbejderne på pc’en eller bede dem tage et kursus selv evt. som forberedelse til et personalemøde
  Samtlige digitale kurser om kalvepasning findes på både dansk og engelsk.

  Gå til digitale kurser om kalvepasning på dansk 

  Gå til digitale kurser på engelsk 

   
 • Tag en snak om, hvad dine medarbejdere motiveres af – og tag en lille test, der viser, hvilken motivationstype du – og de er.  

  Motiverede medarbejdere er op til fire gange så produktive. Men ved du egentligt, hvad der motiverer dine medarbejdere? Det er meget forskelligt fra person til person. Så prøv at tage en snak om det på tav-lemødet. Er det fx ros og anerkendelse, sociale arrangementer, tid til fordybelse, at nå jeres mål -  eller noget helt andet? Hvis du ved, hvad de hver især motiveres af, kan du få det bedste ud af dine medarbejdere.

  H2 Test dig selv og dine medarbejdere
  Lær mere om motivationsprofiler i SEGES’ gratis digitale kursus om motivation af medarbejdere. Tag også testen, der viser hvilken motivationsprofil du selv er – og lad dine medarbejdere gøre det samme. Det kan være et godt udgangspunkt for jeres snak på tavlemødet. (Testen findes både på dansk og engelsk).

  Find kursus og test om motivation af medarbejdere

  Læs også artiklen:
  Brug motivationsprofiler til at højne medarbejdernes arbejdsglæde og produktivitet

   

 • Hvert år køres værdier for millioner i silo. Derfor er det vigtigt, at alle medarbejdere ved, hvordan I bedst undgår tab af ensilage og forringet foderkvalitet i forbindelse med afdækning og udtagning.
  Tag gerne en snak på ugens tavlemøde om, hvordan I bedst udtager og afdækker ensilagen, så I undgår foderspild og tab af foderværdi.

  Som udgangspunkt for jeres snak kan I bruge dette faktaark med fotos af korrekt afdækning af ensilagen eller se vores video om korrekt udtagningsteknik og afdækning:

  Faktaark med fotos: Afdæk ensilagen korrekt

 • Slidte malkeklude, overfyldt vaskemaskine og for lav vasketemperatur kan hurtigt forvandle effektiv patteaftørring til effektiv smittespredning.
  Hvordan ser malkekludene ud hos jer?
  Og husker I at bruge et hjørne af malkekluden til hver pat?
  Gode rutiner med malkeklude er et oplagt emne til tavlemødet, som kan spare dig for mange omkostninger. Udskriv eventuelt faktaarket her, og brug det som udgangspunkt for en snak.

  Faktaark: Gode rutiner med malkeklude

  Læs mere om gode malkerutiner

 • Brug tavlemødet til at tage en snak med medarbejderne om, hvordan I undgår varmestress i besætningen.

  • Er alle bedriftens medarbejdere med på, hvad varmestress hos køerne er?
  • Hvad det betyder for køerne?
  • Og hvordan man undgår det?

  Højtydende køer får varmestress allerede ved 20 grader

  Allerede ved 20 grader og høj luftfugtighed får højtydende køer problemer med varmestress.
  Det samme gør goldkøer 1-2 uger før kælvning.
  Varmestress giver:

  • Fald i foderoptagelse
  • Lavere ydelse
  • Lavere fedtprocent
  • Flere yverbetændelser.

  Brug THI-indekset

  THI-indekset viser risikoen for varmestress. Indekset kombinerer temperatur og luftfugtighed, som tilsammen afgør risikoen.
  I faktaarket her vises THI-indekset sammen med gode råd om varmestress. Faktaarket findes både på dansk og engelsk. Hæng gerne faktaarket op på tavlen, så I sommeren igennem kan tjekke THI-indekset og holde fokus på varmestress.

  Faktaark på dansk med THI-indeks – Undgå varmestress hos køerne

  Faktaark på engelsk med THI-indeks – Prevent heat stress in cows

  Læs mere om varmestress hos kvæg

 • Medarbejderne er afgørende i arbejdet med at fastholde en lav kodødelighed – eller nedbringe en høj.
  Derfor er det vigtigt, at du som ejer eller driftsleder sørger for, at de ved, hvad de skal kigge efter for at se, om en ko ikke trives og måske er på vej til at blive syg.

  Kender dine medarbejdere koens tidlige tegn på sygdom?
  Ellers så tag en snak på tavlemødet om de vigtigste tegn. Tag gerne udgangspunkt i faktaarket og filmen.
  Efter tavlemødet vil det være oplagt at tage en runde i stalden og bruge det, I har lært.

  Faktaark med fotos: Spot koens tidlige tegn på sygdom

  Læs mere om din rolle som leder i arbejdet med kodødelighed

 • Et klemt ribben ved flytning af dyr må ikke gå i glemmebogen. Skriv de små uheld i kalenderen og tag en snak på tavlemødet om, hvordan de undgås næste gang. 

  Med til en attraktiv arbejdsplads hører, at der er styr på arbejdssikkerheden. Desværre er der på mange kvægbedrifter en opfattelse af, at klemte ribben, tråd over tæerne og et spark i ny og næ hører med til arbejdet og er noget, man bare må tage med, når det skal gå lidt hurtigt. Og så glemmer man hvad der skete. Men sådan bør det ikke være. 

  Ifølge specialkonsulent Vibeke Fladkjær Nielsen, SEGES skal man snakke om uheldene og lære af dem, så de ikke sker igen. Hun foreslår, at man jævnligt tager snakken om arbejdssikkerhed på et tavlemøde: ”Et klemt ribben eller et spark i malkestalden er ofte glemt dagen efter – men næste gang går det måske rigtig galt. Derfor er det en god idé at notere i kalenderen på forbedringstavlen, når der sker et uheld – og samtidig notere, hvor i stalden det skete. Så kan man på tavlemødet tage snakken om, hvorfor det skete, og hvordan det undgås næste gang, og om der måske er noget ved indretningen eller inventaret, der skal ændres,” opfordrer Vibeke Fladkjær og understreger: ”Vi skal lære af de situationer, der skaber uheldene. Ellers får vi aldrig en bedre arbejdssikkerhed i landbruget.” 

  Læs også: Find værktøjer til at arbejde sikkert i landbruget

  Tip til tavlemøder - ledelse på landbrugsbedrifter
 • Klovbeskæring

  En del beskærer selv klove, men mange laver desværre også fejl.
  På bare 2 min og 30 sek. kan I repetere best practise i filmen ’Beskæring af den normale klov’
  Seges anbefaler, at køerne klovbeskæres:

  • 2-3 måneder før forventet kælvning
  • Ca. 2 måneder efter kælvning
  • Samt 1-2 gange mere inden beskæring ved goldning.

  Klovbehandling

  Når I udfører klovbehandling er det utroligt vigtigt at gøre det korrekt. Tag et gratis digitalt kursus og bliv klædt bedre på til at behandle digital dermatitis, sålesår og byld i hvid linje. Se blandt andet, hvordan klovsko og klovforbinding lægges korrekt. Husk, at komplicerede tilfælde altid kræver dyrlæge eller klovbeskærer.

  Se kurset: Værd at vide om klovbehandling

  Se også manualen til halthedsvurdering

  Læs også ”Hård håndtering af overgangskøer giver dårlige klove”

Mangler du materiale til Tavlemødet?

Der bliver løbende bragt nye ’Tip til Tavlemødet’ i KvægNyt, og de bliver tilføjet oversigten her.
Hvis du har gode ideer til faglige emner, som du mangler materiale på, er du velkommen til at kontakte os nedenstående kontaktinfo.
Besøg også vores samling af engelsksproget materiale målrettet udenlandske medarbejdere på kvægbedrifter på temasiden: Working with cattle

Vil du vide mere?

Støttet af