
Nye stramninger i kampen mod Salmonella Dublin i kvægbesætninger
Kvægbruget fortsætter kampen for at blive salmonellafrit. Nu sættes ind med yderligere stramninger.
Kvægbruget fortsætter kampen for at blive salmonellafrit. Nu sættes ind med yderligere stramninger.
Nu skrues der op for den landsdækkende plan for bekæmpelse af Salmonella Dublin. Fødevarestyrelsen indfører en række stramninger, som skal lede dansk kvægbrug tættere på målet om at blive salmonellafrit. Og stramningerne bakkes op af Landbrug & Fødevarer Kvæg. Sektordirektør Ida Storm er klar i mælet:
”Vi skal i mål med det her, og det kommer vi! De nye tiltag er bare første led i en skærpelse af bekæmpelsesplanen.” Kvægformand Christian Lund er enig og supplerer:
”Det er en lang og sej kamp mod målet, men vi er allerede kommet meget langt, takket være en stor indsats fra mange kvægbrugere. Med den nye plan bliver der skruet på flere af de knapper, vi ved har effekt,” lyder det fra formanden.
De væsentligste stramninger og ændringer i bekæmpelsesplanen ser sådan ud:
Ida Storm og Christian Lund er begge overbevist om, at stramningerne nok skal få kvægbruget tættere på målet. Ida Storm understreger dog samtidig, at det er vigtigt, at smittede besætninger også er bevidste om deres ansvar:
”Jeg vil virkelig appellere til de smittede besætninger om at have øje for fællesskabet og at tage sanering og smittebeskyttelse alvorligt. De er nødt til at være sig bevidst, at det ikke kun handler om deres egen besætning. Ikke smittede besætninger har helt op til 33 pct. risiko for at få salmonella i løbet af et par år, hvis de har smittede naboer indenfor 5 km. Det er 30 – 45 gange større risiko, end hvis man ikke har en smittet nabo,” forklarer hun.
Men hvorfor kaster vi ikke bare håndklædet i ringen og slår os til tåls med, at det var så der, vi kunne nå til? Da kvægbruget i 2004 for alvor satte ind overfor Salmonella Dublin, var en fjerdedel af landets malkekvægsbesætninger smittet. Nu er vi nede på 9,7 pct. Christian Lund svarer uden tøven:
”Vi bliver ved af to væsentlige grunde: For det første, fordi Salmonella Dublin kan smitte mennesker og give alvorlig sygdom. For det andet, fordi salmonella især kan have store sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser, når det rammer bedrifter i niveau 1, som ikke tidligere har haft smitten. Derfor vil vi ikke blive ved med til evig tid at bruge ressourcer på nærved og næsten – den eneste langsigtede løsning er at få udryddet salmonella i dansk kvægbrug,” slår formanden fast.
Stramningerne ventes at træde i kraft i juli 2021, når de er indarbejdet i en ny bekendtgørelse.
Emneord