Såbed
Kikærter skal sås i ensartet dybde på 5-7 cm over hele marken. Det kræver, ud over en dyb opharvning, at der holdes en lav hastighed med såmaskinen, ca. 5 km/t, og at såskær m.v. er i orden.
Såtid og udsædsmængde
Kikærter må ikke sås for tidligt. Desi-typen sås ved en jordtemperatur på 7oC og kabuli-typen ved 10oC. Erfaringer fra Canada viser, at kikærter er rimelig frosttolerante, da de har vækstpunktet under jorden, mens de er små, hvilket kan sikre genvækst ved tilbagefrysning.
Der ønskes et plantetal på ca. 45 planter pr. m2.
Der er stor variation i frøstørrelse. Desi-typen har mindre frø end kabuli-typen. Det er derfor altid nødvendigt at beregne den korrekte udsædsmængde ud fra følgende formel:
Udsæd i kg pr. ha = (Ønsket antal planter pr. m2 x TKV) / procent markspiring
Kikærter sås i 5-8 cm’s dybde.
Udsæd
Der skal anvendes økologisk udsæd, hvis det er til rådighed. Udbud af økologisk udsæd ses i OrganicXseeds.dk, hvor der også kan søges dispensation til at anvende ikke økologisk udsæd.
Udbyderne af udsæd til økologisk dyrkning bør dokumentere, at angrebet af udsædsbårne sygdomme (analyse for udsædsbårne svampe bør foreligge) ligger under de vejledende grænse-værdier. Analyse for udsædsbårne svampe bør foreligge. Udsæden bør være analyseret for Ascochyta.
Sorter/typer
Der findes to typer af kikærter: desi og kabuli. Desityper har mindre, kantede frø med tykkere farvede frøskaller og farvede blomster. Kabulityper har større frø, der er mere afrundet i form med en tyndere cremefarvet frøskal og hvide blomster. Bælgene indeholder et til to frø. Desityper er mere robuste og modner tidligere end kabulityper.