Kvæg

Stop for aflivning af kalve - er din strategi klar?

Ved årsskiftet 2021-22 træder den frivillige brancheaftale om stop for aflivning af kalve i kraft. Det vil påvirke hele slagtekalvemarkedet og kræver en klar strategi for samtlige handyr. SEGES er på vej med en oversigt over løsninger.

Hvis en ko, du inseminerer efter 1. april, får en uønsket kalv, er aflivning ikke en mulighed. 1. januar 2022 træder den frivillige aftale, indgået mellem L&F Kvæg og Dansk Jersey om stop for aflivning af kalve, nemlig i kraft. Og det er det eneste rigtige, hvis vi skal fremtidssikre såvel vores mælke- som vores kødproduktion. Det er de to formænd, Chr. Lund L&F, Kvæg og Bent Olesen, Dansk Jersey, enige om.

”Vi kan ikke forsvare at sætte liv i verden for derefter straks at tage det igen. Det er uetisk og langt fra det, forbrugerne ønsker. Hvis vi skal være her i fremtiden, skal vi lytte efter, hvad forbrugerne vil have. Og det er ikke en produktion, der indebærer det spild af liv, som aflivning af en sund kalv er,” lyder det fra Christian Lund, som fortsætter: 

”Personligt kunne jeg ikke aflive en ellers sund kalv lige efter fødslen, og jeg er overbevist om, at det bliver en lettelse at slippe for rundt omkring på bedrifterne. Den store opgave bliver nu at samarbejde om at skabe merværdi i vores tyrekalve, for markedet for renracede tyrekalve bliver for alvor presset i 2022,” gør Christian Lund opmærksom på.

”Den store opgave bliver nu at samarbejde om at skabe merværdi i vores tyrekalve”
Formand for L&F Kvæg, Christian Lund
Fra formanden for Dansk Jersey, Bent Olesen, lyder det:
”Det er afgørende, at jerseyavlere efter 1. april helt undgår drægtigheder, der giver renracede tyrekalve. Hvilken metode, man vil anvende, for at undgå det, er op til den enkelte at tage stilling til. Og er man i tvivl, vil jeg anbefale at man tager fat i sin avlsrådgiver og produktionsrådgiver for at få fastlagt en fremtidig strategi. Måske skal du også have en SimHerd- og vikinganalyse for at afdække økonomien i de forskellige scenarier,” lyder det fra Bent Olesen. På sin egen bedrift i Vendsyssel tog han skridtet fuldt ud i sommer, og bruger nu ikke længere konventionel jerseysæd. 

 

Overblik over muligheder uden aflivning af kalve

Hvilken løsning, der er den optimale, afhænger af forholdene på den enkelte bedrift. Hvordan er din reproduktion, vil du satse på kvier, ser du muligheder i forlænget laktation, har du mod på nicheproduktion eller adgang til alternative afsætningsmuligheder af handyr? 

Standardløsningen findes ikke, og konsulent Rasmus Bak Stephansen, SEGES, medgiver, at det kan være svært at få overblikket over de forskellige muligheder. Derfor er han tovholder i et tværfagligt samarbejde, hvis højeste prioritet er at skabe et overblik over eksisterende viden og løsninger på området og præsentere det på en overskuelig måde for dig som mælkeproducent.

Beslutningsstøtte for at undgå kalveaflivning

”Der er allerede lavet mange beregninger og afprøvninger – og det haster med at få dem i brug. Så vi bruger ikke tiden på at opfinde den dybe tallerken, men på at samle de dybe tallerkner, der er opfundet, og gøre det overskueligt for jer at få dem stablet på den rigtige måde,” fortæller Rasmus Bak Stephansen.

Hvordan løsningen, der skal hjælpe med at få overblik, helt konkret kommer til at fungere, er endnu ikke fastlagt. Men Rasmus Bak Stephansen forsikrer, at der ligger noget klar i løbet af første kvartal.
”Vi kan ikke fritage jer for at tage stilling til, hvilken løsning, I vil satse på. Men vi kan hjælpe jer med at få overblik over fordele og ulemper ved forskellige løsningsmodeller,” lover han.

Artiklen har været bragt i KvægNyt nr. 1 2021

Vil du vide mere?

Støttet af