Natur og vandmiljø, Kvæg

Case: En mere ekstensiv produktion passer godt ind på klima-lavbundsarealet

Preben Kejser har sine kreaturer på græs i Selkær Enge på Norddjursland. Drænene blev afbrudt for 2 år siden, og det har ikke haft den store betydning for afgræsning af området.

Gratis leje af lavbundsområde 

Preben Kejser har en pasningsaftale med Landbrugsstyrelsen for et ca. 28 ha stort lavbundsområde i Selkær Enge på Djursland. Det er store regulære marker, hvoraf de 13 ha er hegnet. Preben har fået betaling fra Landbrugsstyrelsen for at sætte en del af hegnet. Han betaler ikke noget for ”at leje” området, men sørger for afgræsning og to gange slåning om året. 

Preben er glad for sin pasningsaftale. Han nyder at køre ned og se til sine ca. 30 Hereford i Selkær Enge, som er tæt på hans bopæl. 

I forbindelse med projektet var der flere af lodsejerne, der besluttede sig for at sælge jorden til Landbrugsstyrelsen. Efter projektet er gennemført vil lodsejerne kunne købe jorden tilbage til en forventet lav pris. Da udbuddet endnu ikke er gennemført, er Landbrugsstyrelsen fortsat ejer af arealet, som Preben har indgået pasningsaftale om.

Brug for mineraler

En planlagt regulering af vandløbene er opgivet, fordi det ikke kunne udelukkes, at arealer uden for projektområdet ville blive påvirket. I Selkær Enge har ikke alle lodsejere ønsket at deltage i lavbundsprojektet, og derfor er vandstanden ikke hævet generelt. For de jorder, som indgår i projektet, gælder det, at dræningen ophører. Det er nu et par år siden, drænene blev afbrudt, og vandet er ikke steget ret meget. 

- Her er ikke blevet pladdervådt, men der findes partier, som er blevet mere våde. Generelt kan jeg køre på jorden, fordi der er sandet undergrund, og den er ret dyrkningssikker.

- Forskellen fra før er, at det nu er enge uden dræn, som skal afgræsses og brakpudses to gange om året. Men jeg må ikke gøde, og det betyder at græssets indhold af mineraler falder. Det kan mærkes, og det er vigtigt, at kreaturerne har adgang til mineralerne i form af en sliksten. Men det behøver ikke være intensivt, så det passer mig fint. 

Lavbundsprojekt ved Selkær enge – etableret i 2019

elkær enge ligger i Norddjurs Kommune. Forundersøgelser blev gennemført i 2016 og viste, at projektområdet kan opfylde kriterierne for højt indhold af organisk stof og dermed mulig CO2-tilbageholdelse. Undersøgelsesområdet var ca. på 105 ha, men projektet blev reduceret til 47 hektar, da ikke alle lodsejere ønskede at deltage. 

Forventet reduktion: 672 ton CO2-ækvivalenter/år svarende til 14,3 ton CO2-ækv. pr. ha. 

Vil du vide mere?