Økonomi og ledelse

Sikkerhedsvarsler – kunne du blive ramt af en ulykke på din landbrugsbedrift?

Kunne det også ske for jer? Sådan spørger arbejdsmiljøkonsulenter ofte, når vi fortæller om ulykker, der er sket på en bedrift som den, vi står på.

SEGES har forsøgsmæssigt oprettet et netværk, med 26 landbrugsvirksomheder, fordelt på griseproduktion, kvægbrug, markbrug og i fjerkræbranchen, enkelte også med skovbrug. Vi har høstet erfaringer med at kategorisere virksomheder, der ligner hinanden i produktionsformer, indretning og maskineri, og som dermed arbejder med de samme risici for arbejdsulykker i hverdagen. 

Sikkerhed - konkret og brugbart

Forsøget har ført til udviklingen af ”Sikkerhedsvarsler”, der bygger på en konkret hændelse. Selve hændelsen er anonymiseret og den et-siders gennemgang er i det hele taget skrevet, så læseren får øje på mulighederne for at forebygge. Opbygningen ligger fast, uanset hvilken hændelse, der er sket:

  1. Øverst står anvisningen til, hvordan læseren kan undgå en lignende ulykke
  2. Dernæst beskrives hændelsen helt kort, evt. med et billede fra ulykkesstedet. 
  3. Det følges op af link eller forklaring til uddybende materiale, hvis der er brug for mere viden om den anbefalede forebyggelse. 
  4. Og endelig sluttes sikkerhedsvarslet af med forslag til, hvordan ledelsen kan følge op på tiltagene. 

Det kan være, man skal ændre ved en arbejdsmetode for at forebygge ulykker, og derefter er det vigtigt, at leder følger op efter et par uger og undersøger, om den nye metode er blevet del af hverdagen og fungerer for de ansatte. Hvis ikke, må man igen undersøge, hvad problemerne skyldes, og arbejde sig frem mod sikre og effektive arbejdsmetoder.

Sikkerhedsvarslet kan sendes ud til alle, der er kategoriseret til at benytte samme udstyr eller arbejdsmetode som den, der førte til arbejdsulykken. Dermed sikres en målrettet videndeling med netop de arbejdspladser, der er i risiko for samme type ulykke.

Sådan bruger man et sikkerhedsvarsel på landbrugsbedriften

Sikkerhedsvarslet kan hentes herfra siden og printes og tages med til personalemøde eller tavlemøde. Derefter kan det hænges op på et relevant sted, hvor de berørte personer, der er udsat for risikoen færdes. Nederst på arket er der gjort plads til at notere, hvordan løsningen har fungeret eller hvordan medarbejderne tog imod ændringen i rutinerne. 

Det kan give stof til eftertanke, når man fremover skal finde nye, sikre måder at arbejde på. Ofte reagerer man med modstand i starten, men efter nogen tid opdager man, at den nye metode også virker fint, måske endda bedre end den gamle – og i det mindste mere sikkert for én selv og kollegerne.

Hent værktøjer med sikkerhedsadvarsler til din bedrift

Underløbet af slagtesvin
Faldulykke i farestald
Klemt af so på drivgangen
Fald fra fodervogn
Ramt af kanyle
Klemfare, når halsrem lægges på
Skulderskade, løbet ned af ko i brunst
Brudsikring på hydraulisk broklap
Forgiftningsfare ved udmugning
Forgiftning under forsuring i gyllebeholder
Væltet med minilæsser

Vil du vide mere?

Støttet af