Fakta om vådområde-projekter

Ny hjemmeside samler nyttige informationer til lodsejere og rådgivere om det at gennemføre et vådområdeprojekt. Læs de 4 fakta ark og du er klædt godt på til at forstå processen i et vådområdeprojekt.

Det er vigtigt for lodsejere at forstå de muligheder der ligger i køb og salg af projektjord, jordfordeling eller 20 årigt fastholdelses tilskud.

SEGES har samlet viden til lodsejere og rådgivere på www.vådområder.dk. På siden finder du blandt andet:

  • Informationer om de faser, som indgår i et vådområdeprojekt
  • Faktaark som bl.a. beskriver incitamenter for lodsejere, effekt af vådområder, jordfordeling og økonomi
  • Film
  • Artikler, som omhandler forskellige trin i processen.

I vådområdeprojekter er jordfordelingsværktøjer gratis til rådighed for lodsejerne. Vådområde-projekterne er 100 procent finansieret af den danske stat og EU, dog kan det være nødvendigt at betale for egen rådgivning.

Det er vigtigt for lodsejerne at undersøge, om det kan være økonomisk fordelagtigt at indgå i en jordfordeling og hvilke fordele og ulemper der i øvrigt er ved at deltage. Det vil være meget individuelt, hvad den enkelte lodsejer vil vælge.

Der er i Danmark gennemført 182 vådområdeprojekter via frivillighed indtil dato, og der er i 2017 afsat ca. 1,6 milliard til den kommende vådområdeindsats. Inden udgangen af vandområde-planernes anden planperiode i 2021 skal der gennemføres kollektive kvælstofindsatser for i alt ca. 2.500 ton N. Vådområder alene skal fjerne 1.250 ton.

Poul Roesen ved Hundsø vådområdeprojekt på Mors. Foto: Mads Fjeldsø Christensen