”Selvom vi vil se en stor vækst i plantebaserede produkter fremover, vil der fortsat være et marked for mælk og oksekød. Derfor tror jeg, at danske mælke- og kvægproducenter fortsat vil være bidragydere til fødevareproduktionen i fremtiden. Udfordringen er dog, at der i 2050 vil være langt mindre areal til landbrug end i dag, og derfor er kvægbruget nødt til at tænke i nye baner,” sådan lyder den klare udmelding fra Katherine Richardson, formand for Landbrug & Fødevarers klima-advisory board.
Kvægproducenter skal bruge mindre jord
Formanden, der til daglig er klimaforsker og centerleder på Københavns Universitet, peger på, at dansk kvægbrug først og fremmest skal omstille sig til en produktion, som bruger langt mindre jord end i dag.
”Vi bliver fortsat flere mennesker, og der vil være et krav om mere natur i fremtiden. Derfor skal mælke- og kvægproducenter arbejde for at få et større udbytte per hektar, når pladsen bliver mindre fremover. Dette kan blandt andet ske ved at skifte til alternative fodertyper som tang, som kræver langt mindre plads at producere end traditionelle fodertyper som græs og majs,” siger Katherine Richardson.
”Ideelt set mener jeg faktisk ikke, at kvægproduktion bør foregå i det fri, selvom der selvsagt også er dyreetiske hensyn at tage”