Økologi, Svin

Sikker og effektiv håndtering af grise på friland

Videoer på dansk og engelsk: Håndtering af grise på friland kan være både besværligt og farligt. Ved at læse dyrene og tilpasse din egen adfærd i forhold til deres reaktioner, kan du opnå en sikker og effek-tiv håndtering.

Sophie Atkinson, forsker ved SLU i Sverige, er ekspert i håndtering af store dyr. I disse videoer forklarer hun sammen med Jonas Frost, økologisk svineproducent fra Kibæk, hvordan du kan håndtere dine grise på en rolig og kontrolleret måde.

Du kan bl.a. lære bl.a., hvordan du uden hjælp fra andre kan drive en flok grise sammen, drive dem ind i en vogn og sortere de grise fra, der ikke skal flyttes.

Introduktion til sikker håndtering af frilandsgrise

I videoen her forklarer Sophie Atkinson, hvordan hun opnår den rolige håndtering, og hvad man især skal være opmærksom på.

Watch the video in English

Grises flugtafstand og ligevægtspunkt

I denne video kan du lære om dyrenes flugtafstand og ligevægtspunkt. Du kan udnytte flugtafstanden til at drive dyrene frem, og ligevægtspunktet til at få dyrene til at stoppe eller dreje i en bestemt retning.

Watch the video in English

Sådan styrer du en flok grise på friland

I denne video kan du lærer, hvordan man driver en flok frem, styrer flokkens retning og driver dem ind i en vogn eller igennem en åbning. Det kan være en fordel at se videoen om flugtafstand og ligevægtspunkt først, da disse teknikker udnyttes til at styre flokkens bevægelser.

Watch the video in English

Sådan sorterer du en flok grise

Grise er flokdyr, og de er mest trygge, når de er sammen med flokken. Derfor kan det være svært at sortere et dyr fra flokken. I denne video kan du lære forskellige teknikker til at sortere et dyr fra flokken enten på en mark, igennem en åbning eller i en vogn. 

Watch the video in English

Sikker håndtering af en orne

Orner er større og stærkere end søerne, og deres opgave er at passe på søerne. Derfor er det mere risiko-fyldt at håndtere orner. I denne video kan du lære mere om, hvordan du kan passe på og opnå en sikker håndtering af din orne.

Watch the video in English 

Opnå en lettere og mere fleksibel arbejdsgang med korrekt håndtering

Hør Jonas Frost forklarer, hvad han har lært af Sophie Atkinson, og hvad det kommer til at betyde for hans håndtering af grisene i fremtiden. 

 

Vil du vide mere?