Økonomi og ledelse

Arbejde med LEAN i landbruget

Lean handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer. Lean betyder "trimmet" og går ud på at øge produktiviteten gennem effektivisering. Nogen siger, at Lean er sund fornuft sat i system.

Lean systemet har rødder tilbage til Toyota fabrikkerne, der i 1960’erne undgik massefyringer ved at ændre produktionstankegangen til det, vi i dag betegner som Lean.

Lean er ikke et fikst og færdigt system, der kan indføres på én gang, men en løbende proces. Målet med Lean er i høj grad at skabe en kultur, hvor både ledere og medarbejdere konstant søger smartere måder at tilrettelægge arbejdet på. Lean principperne går ud på at skabe værdi, mindste spild, skabe flow, møde kundens behov og løbende lave forbedringer. Man anvender udtrykket "Kaizen" om løbende forbedringer. Kaizen stammer fra japansk og betyder "forandring til det bedre".

Lean kan styrke effektiviteten og reducere omkostningerne på bedriften

Den fremtid, der tegner sig for mælkeproducenterne betyder, at det bliver vigtigere end nogensinde at holde omkostningerne nede og at levere en vare af højeste kvalitet. At holde omkostningerne nede kræver effektivitet i alle led af produktionen. En forudsætning for at varer glider ubesværet gennem produktionen er, at varen er af god kvalitet. En vare af høj kvalitet, der møder kundes krav, har ingen spild.

Når man taler om Lean, kan det hjælpe at se på sin bedrift som mindre virksomheder, der handler med hinanden. Varen er ikke kun slutproduktet (mælk), der er også tale om dyr, foder, ydelser osv. F.eks. skal kalvestalden (leverandør) sende sunde kalve (varer) videre til kviestalden (kunden). Et andet eksempel er, at foderlageret (leverandør) skal levere foder (varen) af en kvalitetsmæssig sammensætning, der kræves af koen (kunden). Koen (leverandør) kvitterer med mælk (varen), der kan opsamles i tanken (kunden).

Hvis varerne, der sendes rundt internt på bedriften, ikke har den kvalitet, som modtageren kæver, nedsættes effektiviteten, og det koster penge. Man har brugt tid og penge på at producere en vare af ringe kvalitet, som kunden skal investere mere tid og flere penge i for at kunne bruge.

De 5 Leanprincipper

Lean bygger på følgende 5 principper:

  1. Forstå, hvad der skaber værdi.
  2. Identificér de aktiviteter, der ikke skaber værdi, dvs. spild, og fjern straks de umiddelbare kilder til spild, mens der på længere sigt, i de næste skridt, 3, 4 og 5, arbejdes videre på at fjerne det resterende spild.
  3. Skab flow i produktionen, sådan at produkterne flyder gennem processerne med færrest mulige stop og ansvarsskift.
  4. Gør produktionen "trækstyret" således, at det altid er ”kunden”, der ud fra sine behov bestemmer, hvad der skal produceres og hvornår.
  5. Gennemfør løbende forbedringer. Mobilisér hele organisationen og skab lyst og kompetencer til at gennemføre løbende forbedringer med udgangspunkt i 1, 2, 3 og 4. Placér ansvar og kompetence i organisationen, så der sikres overblik og forbedringer hele vejen - ikke kun af enkelte dele.

Beskrivelse af spild og eksempler fra kvægbruget

Alle Lean værktøjer arbejder med at fjerne spild fra produktionen og der igennem at øge effektiviteten. I Lean arbejdes der med 8 spildtyper. Der kan selvfølgelig være situationer, hvor det ikke er muligt at fjerne alt spild. Her arbejder Lean med forbedringer således, at man finder de bedste løsninger og får det bedste ud af det, der er muligt.

Overproduktion:

  • Produktion af mere mælk, end kvoten tillader
  • Blanding af mere foder, end der er behov for
  • Produktion af mere grovfoder end eget behov og som ikke kan sælges til god pris

Transport

  • Store maskiner til opgaver, der kunne klares med en mindre og billigere maskiner
  • Kørsel f.eks. til markstak
  • Dårlig logistik på bedriften, der giver mere kørsel end nødvendigt

Ventetid

  • Luk for vandet, når karret er fyldt
  • Råmælk, først tilgængelig efter malkning 
  • En medarbejder venter på hjælp fra en anden

Overprocessere

  • Rengøring for rengøringens skyld
  • Traditioner frem for nye, mere effektive løsninger
  • Blanding af 5 forskellige foder læs, hvis 3 forskellige dækker dyrenes behov

Lager

  • Overgemt foder, der skal kasseres
  • Penge bundet i for store partier af lagervarer
  • Optage lagerplads med varer, der ikke er behov for

Fejl

  • For dårlig afdækning af ensilage
  • Uklarhed om en arbejdsprocedure resulterer i forskellige resultater
  • Døde dyr

Bevægelse

  • Leder efter redskaber
  • Manuelt arbejder, hvor maskiner kan løse opgaven
  • Stige af og på traktoren for at køre gennem en port

Uudnyttet viden

  • Medarbejderne er ikke kun hænder, de har også viden, som kan gavne
  • Kursuserfaringer ikke kommer videre
  • Fordeling af arbejdsopgaver uden at tage højde for kompetencer

Emneord

Vil du vide mere?