Kvæg

Pas på køernes patter i vinterkulden

Vinterkulden gør huden på køernes patter sårbar. Du kan med fordel bruge tørre klude, hurtigttørrende pattedyp og evt. afskærmning ved returgangen for at mindske risikoen for skader.

Intakt pattehud er vigtig for at undgå yverinfektioner. Og med vinterens lavere temperaturer er det nu, du skal forebygge skader på køernes patter. Når det bliver koldt, falder temperaturen nemlig i de perifere kropsdele som pattehuden, og så øges risikoen for skader. 

Du skal også være opmærksom på blæst. For hvis der både er træk og kulde, bliver huden afkølet endnu hurtigere.

3 tips til at forebygge skader på køers patter

1. Brug tørre klude
Kludene til aftørring af patter skal være rene og tørre. Brug en godkendt fordyp med sæbe og desinfektion og tør dernæst patterne af med en tør klud. Tørre klude mindsker dels risikoen for infektioner, men de er også langt mere behagelige for malkerne at arbejde med end våde klude – især når det er koldt. 

2. Brug hurtigtørrende og blødgørende pattedyp
Brug en godkendt pattedyp, der tørrer hurtigt. Vælg desuden én med plejende midler, da det er med til at holde huden blød og intakt. Varm eventuelt pattedyppen op, så den påføres lun. Det forkorter tørretiden. 
Opbevar pattedyppen frostfrit. Ellers risikerer du, at den mister effekten. Det gælder i det hele taget al kemi, der anvendes omkring malkning.  

3. Sæt afskærmning op i returgangen
Vær opmærksom på, om køerne bliver udsat for vind lige efter malkning, f.eks. i returgangen. Gør de det, kan det være en fordel at sætte afskærmning op. 

Billede 1

Brug pattedyp – gerne lun – der tørrer hurtigt, og som indeholder plejende midler. Foto: SEGES Innovation

Vil du vide mere?