Luk stalddøren op i ferieperioden

En rundtur på gården og en snak med landmanden er det, der skaber størst forståelse for vores produktion. På Lemvigegnen åbner de derfor stalddørene i alle skoleferierne.

”Jeg synes, det er rigtig hyggeligt at få besøg på bedriften, og der er ingen tvivl om, at det rykker ved folks holdninger.” Sådan fortæller mælkeproducent Brian Birch ved Lemvig. At gårdbesøg flytter holdninger, er han ikke alene om at mene. Alle undersøgelser viser, at det er den direkte dialog mellem landmand og forbruger, der rykker mest, når det gælder om at opnå forståelse for vores produktion. Derfor er det en god idé at bruge ferieperioden til at vise sin bedrift frem og få en snak, når byfolket og turisterne myldrer ud i det danske sommerland. Det er også holdningen i Lemvigegnens Landboforening, hvor de på linje med kvægudvalg, planteudvalg osv. har dannet udvalget Lemviggården, som Brian Birch er formand for. Udvalget har til opgave at udbrede kendskabet til dansk landbrug.

”Det startede som et frivilligt initiativ blandt landmænd, men blev for halvandet år siden lagt ind under landboforeningen. Udvalget står for at arrangere gårdbesøg i de fem uger i sommerferien, i vinter- og efterårsferien plus ved Åbent Landbrug den 3. søndag i september,” fortæller Brian Birch.

Han har selv haft nogle rigtigt gode oplevelser med besøgene, som typisk varer to timer.

”Det er meget uformelt, og to timer er jo til at overskue,” fortæller Brian Birch. ”Vi lægger op til en rundvisning, hvor folk kan spørge løs, og børnene kan klappe dyrene. Nogle af værterne giver en kop kaffe – andre ikke. Jeg er glad for at vise, at konventionel mælkeproduktion også er i orden, og det får vi en god snak om. De kan jo se, at dyrene har det godt, selvom de ikke er på græs, men går rundt inde i stalden,” fortæller Brian Birch, der har en konventionel mælkeproduktion med 120 Dansk Holstein og krydsninger.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 12, 2018.