Billede 1

Kvæg

Fodringsdag 2022

Ses vi den 30. august i Herning? Køb din billet nu, og se frem til at få den nyeste viden om fodring af malkekvæg.

Dato
30. august 2022

Pris
Se program for pris

Tidspunkt
08:30 - 15:30

Sted
MCH Herning Kongrescenter

Program og tilmelding

Fodringsdagen byder på masser af inspiration og blandt andet den nyeste viden om ernæring og reducering af metan og klimaaftryk. Hvad enten du er kvægbrugsrådgiver, dyrlæge, underviser, mælkeproducent eller ansat hos et foderfirma, er der helt sikkert ny viden til dig.

I år er der særlig fokus på:

  • Fremtidens proteinfodermidler 
  • Øget proteineffektivitet hos kvier og malkekøer i en tid med høje foderpriser
  • Reduktion af metan via foderadditiver

I spidsen for Fodringsdagen står chefkonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen, SEGES Innovation. Og noget af det han glæder sig til, er at høre sidste nyt om Stof X.
”Stof X ser virkelig ud til at være et gennembrud i kvægbrugets klimaforskning, og det er fantastisk, at det er danske forskere, der står bag,” lyder det fra Nicolaj Ingemann Nielsen. 

Stof X - et gennembrud i at reducere metanudledning fra kvæg

Stof X er en af nøglerne til at reducere metanudledningen fra kvæg. Da danske forskere fandt ”Stof X”, der hæmmer metanproduktionen i kvægets vom, skrev de sig ind i klimaforskningens verdenselite. Ét er dog at finde et virksomt stof – noget andet er at finde løsninger, der virker i praksis. Den rejse er påbegyndt, og forskerteamet bag stoffet har nu tilbagelagt en vigtig etape.
”Vi har gennem det sidste halve år arbejdet med afprøvning af Stof X i fuldfoderrationer til 6 køer, og resultaterne ser virkelig spændende ud,” fortæller professor Mette Olaf Nielsen, Aarhus Universitet, der står i spidsen for forskningen.

I tidligere forsøg har køer fået tildelt Stof X to gange dagligt direkte ind i vommen. Her så man en negativ effekt på mælkeydelse og foderoptagelse. Håbet i de nyeste forsøg har været at undgå den negative påvirkning ved at tildele stoffet i fuldfoderet, så påvirkningen på vomomsætning blev fordelt mere jævnt over hele døgnet.
”Vi er blevet langt klogere både i forhold til foderoptagelse, mælkeydelse, metanreduktion og virkningsmekanisme, men mere vil jeg ikke afsløre før Fodringsdagen,” lyder det fra Mette Olaf Nielsen.

Læs også: Metanreduktion hos kvæg: Stof X er lovende men dosis og tildelingsmåde skal justeres

Vi ses i Herning!

Vil du vide mere?