På dagen vil du bl.a. få indsigt i arbejdet om tilpasning af afgrøder til de ændrede vejrforhold der forventes i fremtiden. Projekterne har arbejdet på forskellige parameter som halm produktion, protein kvalitet, rod udvikling og optimale såtider til at øge den danske produktion, styrke bæredygtig energiproduktionen og reducere klimaaftrykket fra landbruget.
Projekterne lægger vægt på samarbejde med aktører fra forædlingsbranchen samt ser på udvikling i vores nabolande.
Program
- 09.00 - 09.30: Ankomst med morgenbrød og kaffe
- 09.30 - 09.45: Velkommen/kort præsentation af Projektsamarbejde
- 09.45 - 10.00: Protein kvalitet i rødkløver
Bælgplanter fikserer kvælstof og er vigtige afgrøder især på grund af deres høje proteinindhold og jordforbedrende egenskaber. Der blev fundet tilstrækkelig variation i proteinindhold og polyfenoloxidase i rødkløver til at understøtte forædling. Kobling af laboratorie- og markforsøg viser direkte relevans i marken.
v/ Stig Uggerhøj Andersen, Aarhus Universitet.
- 10.00 - 10.30: Formiddagskaffe
- 10.30 - 11.30: Rod-arkitektur af hestebønner og hvid- og rødkløver og dennes forædlingspotentiale
Tidlig rodudvikling:
En øget forståelse af rodvæksten i de tidlige stadier kan anvendes til at forbedre planternes konkurrenceevne og tørketolerance og dermed understøtte forædling af mere robuste sorter.
v/ Torben Asp, Aarhus Universitet.
Rødder i dybden:
Resiliens overfor tørke står i direkte sammenhæng med et godt rodnet. Over en årrække blev dyb rodvækst af sorter af en række afgrøder, og betydningen for optagelse af vand og kvælstof fra dybe jordlag undersøgt. Resultater vil blive vist, især nye resultater fra forsøg med hestebønne og hvidkløver.
v/ Kristian Thorup Kristensen, Københavns Universitet.
- 11.30 - 12.00: Modeller for halmudbytte i korn
Droner kan mere i marken end man tror. På baggrund af flere års markforsøg i både vår- og vinterafgrøder kan nye modeller bruge droneoptagelser til beregning af halmudbytte samt forskellige udbyttekomponenter, herunder antal aks. Vi viser hvordan disse komponenter indgår i modellerne for halmudbyttet.
v/ Signe Jensen, Københavns Universitet.
- 12.00 - 13.00: Frokost
- 13.00 - 13.30: Increased grain protein in winter wheat by breeding with the right genetic material
We discovered a DNA-region in winter wheat that can increase grain protein content by about 0.5%. We also showed that genes from wild relatives of wheat are valuable and suggested that modern tools like gene editing could help breeders develop wheat with more protein without lowering yields.
v/ Sandip Mallikarjun Kale, Aarhus Universitet.
- 13.30 - 14.00: Såtider i vinterhvede og vinterrug
For at øge produktionspotentiale på de danske marker burde vi så mere vintersæd. Men hvordan adskiller sorter sig med hensyn til deres egnethed til tidlig eller sen såning. De ændrede vejrforhold om vinteren muliggør meget senere såtider end hidtil. Vi undersøger betydning af såtiden og sorternes egenskaber.
v/ Leif Hagelskjær, SEGES Innovation.
- 14.00 - 14.20: Eftermiddagskaffe
- 14.20 - 14.50: Kvælstof balance af sent sået vinterafgrøder
Plantedække året rundt reducerer udvaskning af kvælstof til de danske vandløb. Undersøgelser viser at miljøbelastningen sænkes med såning af efterafgrøder. Men øger såning af vintersæd efter efterafgrøder miljøbelastningen i forhold til såning af vårsæd?
v/ Dennis Konnerup, SEGES Innovation.
- 14.50 - 16.00: Ekstern indlægsholder
Great Britain’s milder winters have led to farmers sowing winter cereals all the way to Dec/Jan. Field trials every year test and evaluate varieties for their optimal sowing window. Hear about the approach Great Britain is taking and how this affects their agriculture.
- 16.00 - 16.15: Afrunding og tak for i dag
(ændring til rækkefølgen forbeholdt)
Tilmeld dig konferencen, senest den 14. november.