Feedback Form

Tørke: Hvad gør du?
Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 08-08-2019

  

Oprettet: 10-08-2018

3 gode råd til kvægbrugerne i tørken

Tre kvægbrugskonsulenter giver et bud på, hvordan tørken har ramt i deres del af landet, og hvad de råder til at gøre.

Kim Søgaard Rasmussen Kvægrådgivning Danmark, Fyn
 

Sælg overskudskvier

Status

Det allerværste er vores græsmarker. Vi har næsten kun fået et første slæt de fleste steder, for kun ganske få har vandingstilladelse her på Fyn.

I forhold til majsen er der meget forskel på jordtyperne. Jeg tror, vi får gennemsnitligt 70 pct. af majshøsten, men nok ikke i den kvalitet, vi kunne håbe. Halm kan også blive en udfordring i vores område, hvor udbytterne er langt under normalt. Så vi håber på tilladelse til at ammoniakbehandle halmen.

Hvad gør kvægbrugerne

Min fornemmelse er, at folk dækker sig ind med roepiller eller eget korn/sodakorn som kompensation for græs. Og så har mange både græs og majs på lager.

Mit råd

Pas på med at slagte køer, for mælkeprisen er på vej op. Så er det bedre at sælge kvier, hvis man kan. Lad være med at så græs til efterslæt, før vi er sikre på, at der kommer vand. Ellers er det spildte omkostninger. Og så er det med at holde hus med det græs, man har, ellers giver det for mange foderskift.

 

Bruno Due, Syddansk Kvæg
 

Køb majspiller nu

Status

Vi er ikke dem, der er hårdest ramt; folk kan vande, og majsen ser ud til at lykkes. Dog er der nogle bedrifter på østkysten, der ikke kan vande, og der er majsen ved at visne væk. Økologerne er en historie for sig. Det er dem, der vil komme til at slagte, fordi de ikke baserer fodringen så meget på majs. Jeg tror ikke, der bliver mangel på halm. Du kan nok ikke finde det lokalt, men det findes – i hvert fald i Sønderjylland. Generelt er min fornemmelse, at selv dem, der er hårdest ramt, lige netop klarer sig igennem.

Hvad gør kvægbrugerne

Hernede er det jo næsten normalt, at man tømmer resten af majs til et biogasanlæg, når den nye skal ind. Det lader man være med i år.

Derudover er der blevet handlet rigtig meget helsæd. Det korn, der alligevel var tørret halvt væk, er blevet taget som helsæd – så det er positivt, at folk har kigget frem og taget initiativ til noget.

Mit råd

Køb majspiller, de er billige nu. Eller køb et par læs roepiller, og giv dem lidt af det hele vinteren.

 

Steen Wessel LMO, Søften

Få ændret fodringen

Status

Hovedparten af mælkeproducenterne, i vores område kan ikke vande. Så der er græsudbyttet ikke i nærheden af halvt udbytte endnu, og det tror jeg også, det bliver svært at nå op på alt i alt.

På mange af de uvandede jorde er et godt bud, at 20 pct. af majsen ikke giver noget, og de sidste 80 pct. giver et moderat udbytte.

Hvad gør kvægbrugerne

Mange tyer til deres store grovfoderlagre. Men nogle kommer til at skulle forpagte mere jord eller lave aftaler med planteavlere næste år for at opbygge en buffer af grovfoder igen. Nogle steder retter vi til i foderplanerne, så de får mindre grovfoder, og mere halm, korn og kraftfoder. Hos nogle enkelte økologer overvejer vi at luse ud i den ringeste del af besætningen. Det kan nogle steder være den bedste økonomiske løsning, hvis det indkøbte foder bliver for dyrt.

Mit råd

Tag stilling til tingene nu – hvis man skal fodre anderledes, er det nu, man skal i gang, for så har selv en lille ændring også effekt.

Læs mere om håndtering af tørken på www.landbrugsinfo.dk/toerke

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 14, 2018.

Sidst bekræftet: 10-08-2018 Oprettet: 10-08-2018 Revideret: 10-08-2018

 Hurtig hjælp i tørken

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 14 - 2019
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klo...
09.08.19
Små film lærer svenskerne om kød
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbr...
09.08.19
Bliv klogere på DMS-afregningsmodulet
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad DMS-afregningsmodulet til kalve går ud på, er der hjælp at hente i både faktaark, film...
09.08.19
Mælkeproducenter får stor værdi af slagtekalvemøder
Stadig flere slagtekalveproducenter holder leverandørmøder for deres kalveleverandører. Mælkeproducenterne er vilde med det...
28.06.19
Dæk kun ensilagen med gode dæksider
Det er nu, du undgår metalrester i koens vom.
28.06.19

Læs også