Økonomi og ledelse, Kvæg

Case: Det gør mig pavestolt at fortælle om mit landbrug

Mælkeproducent Torben Hansen synes, at barrieren mellem by og land er blevet for stor. Derfor gør han meget ud af at vise hverdagen frem på Lykkesholm og skabe gode relationer i lokalsamfundet.

”De ’gode gamle dage’ i kvægbruget er blevet så meget bedre her i 2021 – både for dyr og mennesker. Men den eneste måde at få det fortalt på er ved selv at slå dørene op og byde folk indenfor. Medierne fortæller det ikke.” 

Sådan siger mælkeproducent Torben Hansen fra Fjelsted på Vestfyn. Og slå dørene op – det gør han. Han har netop afholdt Åbent Landbrug på bedriften Lykkesholm og har derudover jævnligt besøg af skoleklasser i regis af L&Fs Skoletjeneste. Alene i september måned har tre skoleklasser besøgt Torben Hansen og hans 200 malkekøer. 

Mælkeproducent Torben Hansen fra Fjelsted på Vestfyn

Med alle de skulderklap og positive tilbagemeldinger, jeg får, er Åbent Landbrug en af de dage, hvor jeg er pavestolt af mit erhverv.” Torben Hansen. Foto: Claus Haagensen.

Giver besøgende på gården oplevelser for livet

”I dag, hvor landbruget er samlet på så få hænder, mangler folk kendskab til det. Derfor er det vigtigt for os at vise, hvordan der ser ud, og hvordan det foregår her,” forklarer Torben Hansen. 

”I går havde jeg besøg af en klasse, og de havde aldrig set en ko før. De kommer vel at mærke fra Odense, som kun ligger 35 km væk,” forklarer han.

Alle børnene startede med at holde sig for næsen, men det gik hurtigt over.  

”De gik hjem med en oplevelse for livet efter at have rørt ved en ko og malket mælk ud. Og læreren bemærkede, at ’vi da også havde tænkt på alt’, da hun så en ko ved kobørsten – og så bliver man da glad” fortæller Torben Hansen.

Hans egne børn ryster på hovedet, når han fortæller det. ”Men det viser jo bare, at barrieren mellem land og by bliver større og større,” konstaterer han.

Opfordrer landmandskolleger til at gribe chancen og holde Åbent Landbrug

De samtaler, som Torben Hansen har med folk udefra, viser ham, at de egentligt gerne vil landbruget. Men han synes også, at det er skræmmende, at 8 ud af 10 tror, at han er økolog, fordi de ser, at dyrene har det godt.

Derfor gør det ham glad, når han får lov at vise bedriften frem og give folk en større viden. Og de af hans kolleger, som endnu ikke har grebet chancen for at holde Åbent Landbrug, opfordrer han til at gøre det. ”Med alle de skulderklap og positive tilbagemeldinger, jeg får, er Åbent Landbrug en af de dage, hvor jeg er pavestolt af mit erhverv,” forklarer han.   

Involverer sig i lokalsamfundet og imageplejer kvægerhvervet

Torben Hansen nøjes ikke med at åbne dørene til bedriften. Han gør også meget ud af at pleje de gode relationer i lokalsamfundet. Han er bl.a. formand for det lokale vandværk og har i mange år været med til at spille dilettantteater.

”Og hvis borgerforeningen f.eks. har brug for en gravemaskine til renovering af vores legeplads, så stiller jeg selvfølgelig min til rådighed,” forklarer han.

Torben Hansen er også med, når det gælder om at fremme biodiversiteten. Han har tre mosehuller på sin jord, hvor han på kommunens anbefaling etablerer skrå brinker, når han renser dem op. 

”Det giver liv – og det glæder mig, men det handler da også om imagepleje” understreger han.

Artiklen har været bragt i KvægNyt nr. 17, 2021.

Vil du vide mere?