Generelt er der et højt kulstofindhold i jorden i Holland, hvor der også forskes i metoder til reduktion af metan emission fra malkekøer.
Medarbejdere fra SEGES Innovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug var sidst i maj på to dages studietur til Holland. Emnet for turen var græsdyrkning som virkemiddel til en øget kulstoflagring og den udbredte Hollandske praksis med mangeårige intensivt dyrkede græsmarker.
Hollandsk græsdyrkning
Den uafhængige forskningsinstitution Louis Bolk Institute forsker bl.a. i effekterne ved græsdyrkning på såvel kvælstof- og kulstofkredsløbet. Her fik vi indsigt i typiske sædskifter på de ca. 15.000 kvægbrug der er i Holland – heraf er kun 4 % økologiske. Omvendt er de resterende undtagelsesbrug (>170 kg N/ha).
Politisk set er der lagt op til ophør med undtagelsesordningen i Holland i 2026 og en halvering af landbrugets kvælstofudledning inden 2030, så miljøproblematikken overskygger aldeles klimaproblematikken, som opleves som nærmest ikke-eksisterende i landbrugskredse.
Jordtypen varierer i Holland, som i Danmark, men generelt er jorden i Holland mere lerholdig – i flere områder er lerindholdet >50 %. Dermed er kulstoffet bedre beskyttet og det gennemsnitlige kulstofindhold i pløjelaget er ca. 3 % mod 1,6 % i Danmark som gns. af kvadratnettet. Da stort set alle kvægbrug er undtagelsesbrug udgør græs 80 % af ejendomsarealet, mens majshelsæd typisk udgør de resterende 20 %.
Græsset er langt overvejende baseret på alm. rajgræs uden kløver med en varighed på 10-30 år. Varigheden er typisk kortere på sandjord og længst på lerjord. I Holland ses også en udbyttenedgang i 2.-5. brugsår, hvorefter udbyttet stabiliseres eller endda øges lidt – det øgede udbytte tilskrives en større opbygning af den organiske pulje af kvælstof og kulstof i jorden og forbedret jordstruktur.
Wageningen Universitet har lavet et 6-årigt forsøg med isåning i græsmarker med forskellig alder og botanisk sammensætning for at undersøge effekten af kemisk ukrudtsbekæmpelse, afpudsning, isåning samt kombinationer heraf. Konklusionen var imidlertid, at isåning i sig selv kan påvirke den botaniske sammensætning, så andelen af kulturgræsser i især meget gamle marker forøges, men der blev ikke fundet nogen effekt af isåning på udbytte eller foderværdi.