Kalve i stald

Kvæg

Case: Thomas holder medicinforbruget hos slagtekalvene lavt trods mange kalveleverandører

De køber kalve af en handelsmand og blander kalve fra 69 malkekvægsbesætninger. Det lyder ikke som begyndelsen på en fortælling om god sundhed og lavt antibiotikaforbrug hos kalvene– men det er det.

Opskriften på sunde slagtekalve

Masser af luft og halm. To gange daglig rengøring af vandkopper og tjek af trug. Og så et rigtig godt opsyn. Det er ifølge driftsleder Thomas Krog Nielsen opskriften på, hvordan han formår at holde medicinforbruget lavt og sundheden høj hos de 600 kalve, han har ansvaret for i starterstalden hos slagtekalveproducent Johannes Nielsen, Varde. 

Vil ikke spare på halmen til kalvene

Thomas Krog Nielsen bruger dagligt to bigballer halm á 500-600 kg, for samtlige bokse strøs hver eneste dag. Det er meget halm, som skal opbevares, håndteres og ikke mindst muges ud igen. Men Thomas er ikke fristet til at sætte forbruget ned.

”Jeg tror, det går galt, hvis vi ikke holder dem godt opstrøet. Vi har en åben stald med masser af luft, og det er godt for sundheden. Men de skal altid kunne putte sig i tør halm bagerst i boksen, hvor der også er fri for træk, og det kræver meget strøelse for at undgå, at de fryser.” fortæller han.

En time til opsyn hos kalvene hver dag

Thomas er rigtig godt tilpas med stalden fra 2007 – året før han kom til bedriften. Ud over masser af luft, fremhæver han et godt overblik over dyrene. Noget han benytter sig af to gange dagligt, når han går en observationsrunde, hvor han udelukkende kigger på kalvene.

”Der er ikke noget med at have en skovl eller greb med i den ene hånd, så man også lige kan ordne det, man kommer om ved. Jeg har kun medicinkassen og et ringbind med, og jeg giver mig god tid, så jeg nærmest kigger hver eneste kalv i øjnene. På den måde fanger jeg altså meget,” fortæller Thomas. 
Hver dag bruger Thomas i alt en time på grundig observation af kalvene. Luftvejslidelser behandles med Florkem og smertestillende, og det valg er ikke tilfældigt.

”Vi lægger vægt på at bruge et middel, hvor vi kun skal behandle én gang. Så er der ikke så stor risiko for at rende vild i det,” mener Thomas, der også sætter pris på mindre stress af kalven. 

Bedriften har aldrig fundet det nødvendigt at behandle kalvene forebyggende med det, de kalder en ’velkomst-cocktail’.

Renser vandkopper hos kalvene 2 gange dagligt

Kalvene går i hold af 6 i bokse, der opfylder kravene til Dansk Kalv. De to vandkopper i hver boks er placeret inde i boksen, hvilket giver lidt ekstra arbejde.

”Jeg renser vandkopperne hver formiddag og igen lige inden jeg går hjem. Hvis jeg ikke gør det om aftenen risikerer jeg, at de står en hel nat uden vand, og så er der allerede risiko for, at det går galt,” mener Thomas.

Bedriften vaccinerer ikke og har aldrig gjort det. Med det nuværende sundhedsniveau føler de ikke behovet, og savner hverken den økonomiske omkostning eller det stress et vaccinationsprogram giver kalvene. Til gengæld forsøger de, trods den manglende direkte kontakt til leverandørerne, at stille krav til de kalve de får.

”Vi er ikke vilde med de helt små kalve, og har en grænse, der hedder 55 kg. Vi har haft den samme handelsmand i mange år, og det lykkes ham faktisk ret godt at holde kravet,” lyder det fra driftslederen fra Varde.

Fakta om bedriften

  • Producerer ca. 2.100-2.200 slagtekalve årligt, ca. 15 % krydsninger – 98 % godkendt til Dansk Kalv færdigfedet på 17 % kalveblanding + majsensilage
  • Nettotilvækst 611 g/dagligt 
  • Alder ved slagtning 10,7 mdr.
  • Slagtevægt 223 kg
  • Slagteform 4,45 
  • Antibiotikaforbrug: 1,0 ADD de seneste 12 måneder
  • Pct. døde kalve af indsatte: 3,1 %
  • Dødelighed 1-180 dage: 0,8 %
https://www.seges.tv/v.ihtml/player.html?token=d699006db9ef7ac42bae1430907a1f82&source=embed&photo%5fid=76179312&autoPlay=0

Video: Driftsleder Thomas Krogh er meget opmærksom på at bruge antibiotika med omtanke til sine slagtekalve.

Vil du vide mere?

Støttet af