Heste 

Oprettet: 20-07-2000

Dansk Islandshesteforening

Dansk Islandshesteforening


Historien
Den islandske hest stammer fra de heste, som vikingerne bragte med sig, da de bosatte sig på Island for mere end elleve hundrede år siden. Der har ikke været importeret heste til Island siden Vikingetiden. Derfor har vi i denne enestående hesterace Nordens eget, oprindelige fuldblod i form af de stærke töltende heste.
Naturen, som hestene har levet i gennem århundreder, har gjort dem sunde og hårdføre, og islændingenes krav til et alsidigt transportdyr i det uvejsomme terræn har skabt en usædvanlig pålidelig, stærk og behagelig ridehest, utrolig sikker på benene og med masser af temperament og løbevilje.

Hesten
Den islandske hest er først og fremmest en brugshest, hvor den største vægt lægges på gode rideegenskaber. Den skal være modig og selvstændig, villig og samarbejdsvillig. Den skal være nem at holde og frem for alt et godt sind. Den islandske hest er en alsidig ridehest for voksne, men egner sig også for børn. Den kan anvendes til alle former for ridning, lige fra skovture og familieridning til langdistanceridning og konkurrence.

Velkomne
Det er hestens gangarter, der mere end noget andet har banet vejen for den succes, som de islandske heste har fået i de senere år i det meste af Europa og Nordamerika. Foruden de tre grundgangarter, som alle hesteracer formodes at beherske skridt, trav og galop, har islandske heste anlæg for yderligere to gangarter, tölt og pas.

Tölt
Tölt er hestens vigtigste gangart. Det er en brugsgangart, der er overordentlig behagelig for rytteren, men som samtidig kan udvikles til en fascinerende konkurrencegangart. Den kan rides i flere hastigheder, og når den er fuldt udviklet, svæver hest og rytter i harmonisk dans hen over jorden. Tölt er en løbende gangart, hvor hesten hele tiden har skiftevis et og to ben på jorden. Takten skal være en klar og sikker firtakt.

Pas
Pas kan også rides i flere tempi, men har kun værdi, hvis den er meget hurtig. Det er en totakts gangart, hvor hesten bevæger de samsidige ben næsten samtidig. Pas er en væddeløbsgangart, der på islandsk kaldes flugskei›, eller flyvende pas, og den er forbeholdt de dygtigste ryttere på heste, der både har særligt gode pasanlæg og lyst til at løbe.

DI-formand Mie Trolle, Ifversensvej 41, 9800 Hjørring
Sekretariat Vilhelmsborg, Bedervej 101, 8320 Mårslet Tlf.: 8747 5075
e-mail: sekretariat@islandshest.dk  

Hjemmeside: www.islandshest.dk

Sidst bekræftet: 05-02-2010 Oprettet: 20-07-2000 Revideret: 20-07-2000

Forfatter

Heste
Afdelingskoordinator

Tine Landbo

Heste


Af samme forfatter

Hestekongres 2020
Hestekongres 2020 finder sted lørdag d. 25. januar på hotel Comwell, Kolding
20.12.19
Kalender 2020
Her ses alle arrangementer og mærkepladser for 2020. Husk siden bliver jævnligt opdateret.
19.12.19
Autoriserede hingstestationer 2019
Autoriserede hingstestationer 2019
29.04.19
Prisliste 2020 - Heste
Priser vedrørende stambogsføring på SEGES Heste 2020
13.04.18