Økologi
Nyeste viden om økologisk landbrug
-
Økologi, Planter
Frøblandinger til økologer - ændringer fra 2022
Økologiske landmænd skal være opmærksomme på de regler, der gælder i forbindelse med indkøb af frøblandinger til græsmarker, urteblandinger, vildt- og faunastriber, bi-venlige blomsterblandinger og efterafgrødeblandinger. Derudover beskriver artiklen reglerne for firmablandinger, gårdblandinger og frø, som landmanden selv blander.
-
Økologi, Planter
OrganicXseeds – den danske frødatabase
OrganicXseeds er fra 1. januar 2020 den økologiske frødatabase i Danmark. I denne artikel finder du beskrivelser af forskellige funktioner i OrganicXseeds.
-
Planter, Økologi
Ærter til fødevarekvalitet: Hvordan kan gråskimmel og angreb af ærteviklere forebygges?
Succes med dyrkning af bælgplanter til konsum fordrer, at der er styr på, hvordan man undgår ødelæggende sygdoms – og skadedyrsangreb.
-
Planter, Økologi, Økonomi og ledelse
Hvordan skal vi høste kløvergræs til protein?
Fremstilling af økologisk protein af kløvergræs er en ny øvelse, som flere arbejder på at optimere.
-
Økologi, Planter
Jordmikrobiomets funktioner
Jordens mikrobiom udgøres af mange mikroorganismer og har mange funktioner. Læs om en række af disse funktioner for bakterier, svampe, protozoer og nematoder.
-
Økologi, Planter
Biostimulanter – hvad er det og virker de?
Biostimulanter repræsenterer en bred vifte af produkter. Generelt ses en tendens til, at biostimulanter virker bedst under dyrkningsforhold hvor planterne mangler vand eller næringsstoffer, eller er udsat for andre former for stress.
Økologiske dyrkningsvejledninger
-
Økologi, Planter
Økologisk dyrkningsvejledning for kløvergræs til bioraffinering
Nærværende dyrkningsvejledning er primært rettet mod økologisk kløvergræs med henblik på at øge råproteinindhold- eller udbyttet af afgrøden.
-
Økologi, Planter
Økologisk dyrkningsvejledning for markært
Ærter har et højt indhold af protein til brug i fodringen, samt ærter er en god vekselafgrøde i kornsædskifter. Der vil i denne vejledning udelukkende være fokus på dyrkning af markært til modenhed.
-
Økologi, Planter
Økologisk dyrkningsvejledning for hestebønne
Dyrkningssikkerheden i hestebønne er blevet bedre ved fremkomst af nye tidligere sorter og fokus på dyrkning, og det er nu den mest dyrkede økologiske bælgsædsafgrøde.
-
Økologi, Planter
Økologisk dyrkningsvejledning for kikærter
Kikærter er en ny afgrøde i Danmark og dyrkningserfaring er begrænset. Denne dyrkningsvejledning er derfor baseret på den viden, som findes i Danmark, og udenlandske dyrkningsanbefalinger fra hovedsageligt Canada.
-
Økologi, Planter
Økologisk dyrkningsvejledning for linser
Linser dyrkes i meget begrænset omfang i Danmark. Dyrkningsvejledningen er baseret på erfaringer herfra og anvisninger fra andre dyrkningsområder i verden.
-
Økologi, Planter
Økologisk dyrkningsvejledning for lupin
Lupin giver normalt et lavere udbytte end markært, men proteinindholdet er betydeligt højere og af en højere biologisk kvalitet.