Oprettet: 08-01-2018

Paint Horse Club Danmark

American Paint Horse

The American Paint Horse eller i daglig tale Paint kendes på det brogede (”painted”) ydre og den ofte meget muskuløse kropsbygning. Herudover er hesten kendetegnet ved stor atletisk kapacitet samt et roligt temperament.

Racen er en såkaldt ”stock horse”, der oprindeligt blev fremavlet til arbejdet med kvæg, men siden starten af 60erne, hvor de første Paints officielt blev registreret, har  racen udviklet sig meget, så den i dag især avles med henblik på anvendelse inden for én af de mange westerndiscipliner.

De fleste Paints er omkring 150-160 cm i stang, men kan være såvel højere som lavere. De ”høje” anvendes typisk til Western Pleasure og Hunter under Saddle, medens de ”lave” typisk anvendes til de mere tempofyldte som Reining samt discipliner med kvæg. 

Selvom de fleste Paint ejere i Danmark fortrinsvis rider western, har racen en alsidighed, der i lige så høj grad gør den i stand til at blive en god væddeløbshest, springhest, dressurhest eller kørehest.  Der er flere eksempler på Paints, der har opnået høje placeringer inden for de såkaldte engelske ridediscipliner. Eksempelvis i Spring ved Youth Olympic Games 2010, hvor Flash Top Hat fra Saudi Arabien, vandt bronze.

Racen har eksisteret i Danmark siden 1984. I USA er Paints en af de hurtigst voksende hesteracer, hvad angår årlig registrering af føl. På verdensplan blev der i perioden 2004-2008 i gennemsnit registreret godt 30.000 nye føl per år. Siden 1962 er der således registreret over 1.000.000 Paints på verdensplan. 

APHA, American Paint Horse Association, der registrerer racen, har hovedsæde i Fort Worth, Texas.

Avlen af Paints er baseret på blodlinjer af heste registreret i American Paint Horse Association, American Quarter Horse Association (AQHA) samt heste registreret i the Jockey Club of New York eller ethvert fuldblodsregister, der er anerkendt af the Jockey Club of New York. 

Ofte støder man på den opfattelse, at en Paint er det samme som en Pinto. Det er altså en klar misforståelse, idet The Pinto Association registrerer heste af forskellig race og type. Her  er kravet til registrering relateret til "det brogede" og ikke blodlinjerne. Men det betyder samtidig, at de brogede Paints også kan registreres som en Pinto. I USA er mange Paints derfor også registreret i The Pinto Association.  

Hos APHA registreres hestene efter mønster – Overo, Tobiano eller Tovero – i kombination med farve. Ensfarvede heste, der opfylder kravet til blodlinier, men som ikke opfylder kravet til et vist minimum af ”hvide hår på farvet baggrund”,  registreres som ”Solid Paint-Bred”.

PHCDK blev stiftet i 1996 som den officielle danske repræsentant for hesteracen American Paint Horse, populært kaldet Paint. 

PHCDK er forkortelse for Paint Horse Club Denmark. 

PHCDK har overordnet til formål at udbrede kendskabet til og skabe interesse for Paints i Danmark, herunder at fremme avlen, såvel hvad angår racens bygning samt dens brugsegenskaber. 

PHCDK afholder hver år det danske championship for paint horses. Det er de danske paint ejeres garanti for, at der hver år er et APHA godkendt show i Danmark. 

Læs mere om racen på hjemmesiden www.painthorseclub.dk

Sidst bekræftet: 08-01-2018 Oprettet: 08-01-2018 Revideret: 08-01-2018

Forfatter

Heste
Afdelingskoordinator

Tine Landbo

Heste


Af samme forfatter

Foreningen Nordsvensk Hest Danmark
Foreningen Nordsvensk Hest Danmark
01.06.20
Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark
Beskrivelse af shetlandsponyen
11.05.20
Autoriserede hingstestationer 2020
Autoriserede hingstestationer 2020
27.04.20
Kalender 2020
Her ses alle arrangementer og mærkepladser for 2020. Husk siden bliver jævnligt opdateret.
20.04.20