Heste 

Oprettet: 15-08-2008

Heste æder gerne tørret brandbæger

Heste æder gerne tørret brandbæger
Af Landskonsulent Eric Clausen

I frisk tilstand undgår de fleste heste normalt at æde de giftige brandbæger. Men når planterne er tørret mister de den bitre smag, og ædes gerne af heste.

Findes der en del brandbæger i folden og disse bliver knækket af hestene ved deres færden rundt på marken, er der risiko for at hesten kommer til at æde disse tørrede brandbægerplanter. Ved græsmangel ses det også at heste æder de friske brandbægere.

Brandbægeren står i fuldt flor mange steder her sidst på sommeren, og udgør en reel risiko for hestene. Planten trives især på sandet jord i grøfter, vejkanter og langs skovbryn.

Brandbæger er meget giftige for heste og alene i England dør 500 heste årligt som følge af brandbægerforgiftning. Her i landet har der været akutte forgiftninger, men mere almindeligt har været snigende kroniske forløb.

Tilsvarende bør man være meget opmærksom på, om der er kommet brandbæger med i hø og wrapballerne, netop fordi hestene ikke selv kan fravælge de giftige planter når disse er tørret.

Symptomer:
Et meget almindeligt symptom på brandbæger forgiftning er, at hesten vakler usikkert rundt, presser hovedet mod væggen eller trykker hovedet mod jorden, mister appetitten. Forløbet er ofte kronisk over flere måneder og ofte dør hesten eller må aflives.
Ved blodprøver vil leverværdierne være forhøjet ligesom leverfunktionen vil være abnorm.
Der er udført forsøg, hvor indhold af 10 % engbrandbæger i foderet, som bestod af lucernehø, har givet forgiftning indenfor 50-150 dage. I en dansk undersøgelse blev der observeret forgiftning hos heste, der blev fodret med 0,5 kg vårbrandbæger pr dag i 21 dage.

 

Sidst bekræftet: 15-08-2008 Oprettet: 15-08-2008 Revideret: 15-08-2008

Forfatter

Heste
Landskonsulent, Heste

Eric Clausen

Heste


Af samme forfatter

Pas på ”agernforgiftning” hvis du har egetræer i folden
Med jævne mellemrum danner egetræer særligt mange agern, sådanne år kaldes oldenår. I år tegner til at blive et oldenår. Bå...
11.10.18
Ahornforgiftning
I de senere år har der været flere tilfælde af Atypisk Myopati (Ahornforgiftning) også kaldet EAM hos heste i Europa. Der e...
20.09.18
Purchase contract / købekontrakt på engelsk
Purchase contract for the sale of horses.
07.09.18
Tørkeramte græsarealer skal i gang igen
Tørken har været hård ved græsmarkerne, som mange steder har været helt afbrændte af solen, de høje temperaturer og vandman...
16.08.18