Jura

Indrejserestriktioner - grænsekontrol

Nye indrejserestriktioner som led i indsatsen mod coronavirus/covid-19.

Skærpede rejsevejledninger

  • Udenrigsministeriet har den 13. marts 2020 skærpet sine rejsevejledninger, så alle områder i verden, der ikke er røde, nu bliver orange. Det betyder, at alle ikke-nødvendige rejser i hele verden frarådes indtil videre frem til og med den 13. april 2020. Udenrigsministeriet er løbende opmærksom på, om orange områder skal ændres til røde.
  • Danskere på rejse, der returnerer fra eller har været i orange områder, opfordres ligesom alle danskere til i videst muligt omfang ikke at møde fysisk ind på arbejde, men arbejde hjemmefra eller lign., mens rejsende, der returnerer fra eller har været i røde områder, opfordres til under alle omstændigheder at holde sig hjemme i 14 dage. Danskere, der bor i udlandet, opfordres til at blive, hvor de er, og følge de lokale myndigheders anvisninger. 

Afvisning af indrejsende ved de danske grænser

Regeringen indfører grænsekontrol fra lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00, som omfatter kontrol ved alle Danmarks grænser som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Personer, der ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, herunder i danske lufthavne, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen – f.eks. hvis den pågældende bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer til Danmark.

Hvad er anerkendelsesværdige formål?

Personer, der har et anerkendelsesværdigt formål med at indrejse i Danmark, kan f.eks. være:

  • Personer, der bor eller arbejder i Danmark, herunder selvstændigt erhvervsdrivende, der udfører arbejde i Danmark.
  • Personer, der skal levere varer til Danmark eller varer ud af Danmark.
  • Personer, der indrejser med henblik på at udøve samværsret med mindreårige børn.
  • Personer, der agerer primær omsorgsperson for mindreårige børn i Danmark (kan være eks. plejefamilie, som ikke indgår i kernefamilien).
  • Personer, der skal besøge alvorligt syge eller døende familiemedlemmer i Danmark.
  • Personer, der indrejser med henblik på at deltage i et igangværende behandlingsforløb hos sundhedsmyndighederne i Danmark.
  • Personer, der skal deltage i en begravelse i Danmark.
  • Personer, der skal deltage i en retssag i Danmark.
  • Studerende, i det omfang uddannelsesinstitutionerne ikke er lukkede (og der ikke tilbydes fjernundervisning). 

Almindelige familiebesøg, turistbesøg, forretningsrejser, studieture o.lign. udgør ikke anerkendelsesværdige formål. 

Personer, der krydser den danske grænse for at komme hjem, f.eks. svenskere, der har været på ferie i udlandet, vil blive anset for at have et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen. Det samme gælder ved transit i lufthavnen og for flypersonale. 

En person, der har en gyldig, men endnu ikke udnyttet arbejdstilladelse i Danmark, vil have et anerkendelsesværdigt formål med sin indrejse, hvis den pågældende indrejser for at arbejde i Danmark.

Se også Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet på Coronasmitte.dk.

Hvilken dokumentation skal forevises for et anerkendelsesværdigt formål?

Personer, der har et anerkendelsesværdigt formål med deres indrejse i Danmark, skal kunne godtgøre det anerkendelsesværdige formål. Det kan f.eks. være ved fremvisning af legitimation, sygesikringsbevis, ansættelsesbevis, lønseddel, arbejdskontrakt, indkaldelse til behandling på hospital, indkaldelse til retten eller på anden troværdig vis. 

Se også Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet på Coronasmitte.dk.

Følg udviklingen

Udviklingen i hvert enkelt lands rejserestriktioner kan følges på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Kilde: Politi.dk

SEGES’ bemærkninger

Grundet COVID-19 har en række lande indført restriktioner på rejsende. Det gælder her i Danmark, men også f.eks. Polen, Tyskland og Letland. Det generelle billede er, at mange af vores nabolande enten har indført grænserestriktioner eller overvejer at gøre det.

Vær opmærksom på, at udenlandske medarbejderes bevægelighed mellem Danmark og deres hjemland kan være udfordret.

Vil du vide mere?