Oprettet: 22-09-2015
Revideret: 01-03-2017

Generationsskiftet tog en ny drejning

Når strategien for et generationsskifte er lagt, kan der ske uforudsete ting, som kræver villighed til at ændre på sine planer. Det oplevede datteren Christina og faren Torben, der midt i processen måtte skifte retning. Mød dem i videoen nedenfor.

For Christina og Torben var alt planlagt. Christina var klar til at komme videre i arbejdslivet og overtage Kallestrup. Men midt i processen måtte de skifte retning på grund af en pludselig opstået skade hos Christina.

– Det har haft store konsekvenser, og det betyder, at vi nu går den stik modsatte vej, fortæller gårdejeren Torben.

Fra udvidelse til neddrosling

Den oprindelige plan om udvidelse af svinestalden er ikke længere mulig. Christina fik en skade i maven efter den sidste fødsel og kan ikke længere udføre hårdt fysisk arbejde. Derfor er produktionen blevet neddroslet siden marts måned 2014, og arbejdsopgaverne er blevet fordelt imellem hende selv og forældrene, så de kan klare driften uden hende.

– Vi neddrosler produktionen. Specialiserer os. Og det er nok til, at min mor og far kan drive gården alene, forklarer Christina.

Hun bidrager selv med sin indkomst som lønmodtager, deltager i det strategiske arbejde og kører økonomidelen.

Det rette fundament

Tilbage står nu for Christina og Torben at beslutte, hvordan den fremtidige drift skal forløbe, og hvordan rollefordelingen bliver mellem dem i ejerskifteprocessen. Men de er enige om, at de skal have en rådgiver ind over.

– Rådgivning omkring ejerskiftet er helt nødvendigt. Økonomi. Konsekvenser. Alt det, der har betydning for os fremadrettet, skal vi være sikre på er belyst, fastslår Torben.

I starten mente han ikke, at det var nødvendigt med en række rådgivningsmøder. Men i dag ser han det som uundgåeligt, fordi tænketiden mellem møderne er givende.

– At gå og arbejde med det inde i sit hoved i måske en måned, det flytter en masse ting. Man bliver meget mere afklaret, tilkendegiver Torben.

Se videoen om Christina og Torben

Sammen med sin datter skal han i gang med at nedfælde visionerne om den fremtidige drift af Kallestrup. Se videoen nedenfor og få indblik i de udfordringer, de oplevede, da deres generationsskifte tog en anden retning end forventet.

Få mere viden om ejer- og generationsskifte

Find ud af, hvad SEGES har barslet med af nye værktøjer og ny viden. Følg med i Ejerskifte 2020 her på Landbrugsinfo.

Meld dig til workshop om ejer- og generationsskifte i Region Sjælland den 5. april. Læs invitation og program og meld dig til her.

Sidst bekræftet: 09-09-2019 Oprettet: 22-09-2015 Revideret: 01-03-2017

Forfatter

Økonomi & Virksomhedsledelse
Specialkonsulent

Rikke Høgsaa Roding

Team Selskaber


Af samme forfatter

Ejerskifte 2020
Få et overblik over, hvad projekt Ejerskifte 2020 har opsamlet af viden og udviklet af værktøjer, som du kan anvende i forb...
22.12.17
Få styr på fakta om ejerskifte i landbruget
3-4.000 landmænd forventes at ejer- eller generationsskifte i de kommende år, og næsten 6.000 landbrug skal skifte ejer ind...
30.11.17
Kom i gang i god tid
Et ejer- eller generationsskifte kræver meget planlægning og forberedelse. Tommelfingerreglen er, at processen skal sættes ...
30.11.17
Test dit ejerskifte
Er du klar til at sælge bedriften eller købe drømmeejendommen? Tag SEGES’ ”Test dit ejerskifte” og få en afklaring af, hvad...
24.11.17
Inspiration
Kom hele vejen rundt om dit ejerskifte. Her på siden får du inspiration til at overveje både de personlige og de økonomiske...
24.11.17

Læs også