Oprettet: 25-09-2017

Test af forældreskab moderniseres

Test af forældreskab moderniseres Fremover bruges SNP information til at bestemme forældreskabet. Det giver en sikker og effektiv forældreskabskontrol. Samtidig ændres procedure

Af Anders Fogh, Tine Hejgaard Sørensen, SEGES og Mette Sandholm, VikingDanmark

Der er to indgange til at få godkendt forældreskabet på et dyr – enten bestiller du en forældreskabsanalyse eller en genomisk test. Hvis du ønsker en forældreskabskontrol, skal både dyret, far og mor testes, og der sendes udstyr til udtagning af vævsprøver til alle de dyr, der ikke har en vævsprøve på laboratoriet. Ved bestilling skal du rent praktisk gøre det lidt anderledes fremover, end du plejer – følg trin 1 i kogebogen.

Hvis du genomisk tester hundyr i besætningen, foretages der fremover også automatisk faderskabskontrol på disse dyr (far er som oftest insemineringstyr) eller forældreskabskontrol, hvis mor også er genomisk testet. I dette tilfælde skal du kun foretage dig noget, hvis afstamning skal rettes – følg trin 2 og 3 i kogebogen.

Kogebog for bestilling og retning af afstamning

Trin 1: Bestillingen af forældreskabsanalyse i DMS – Genetiske Analyser

Ved bestilling af forældreskabsanalyse tjekkes, om der allerede er en vævsprøve på dyr, far og mor. De dyr, der ikke har væv på laboratoriet, lægges i indkøbskurven. I nedenstående eksempel er der ikke en analyse inde på dyret selv og mor, og derfor vælges de til kurven. Ved bestillingen vælger du, om der skal sendes TSU-glas, hvis du ikke har nogen liggende.

I tilfælde af, at du er usikker på, hvem der er far eller mor til dyret, kan der tilføjes andre fædre og/eller mødre. Så er bestillingen afsluttet, og du modtager TSU-glas til udtagning af vævsprøver i løbet af et par dage, hvis de er tilvalgt købet. Herefter tages prøverne og sendes til GenoSkan sammen med følgesedlen, som du modtager på den mail, du angiver ved bestillingen.

Hvis du ikke har en TSU-tang til udtagning af vævsprøve, kan du få din inseminør til at udtage prøven. Alternativt kan du bestille en tang på hos VikingDanmark på tlf. 8728 2000.

Trin 2: Information på DMS og mail

Ud fra test af dyr, far og/eller mor kan de registrerede forældre på Kvægdatabasen bekræftes og godkendes eller alternativt afvises. Dyr, hvor far, mor eller begge forældre bekræftes, bliver vist i DMS under Dagligt overblik i aktuelt boksen. I de tilfælde, hvor mor med sikkerhed kan bekræftes, men far ikke passer, vil vi automatisk rette far, hvis den rigtige far er i vores database.

Hvis der er fejl i afstamningen, vil du modtage en mail fra SEGES, hvori der står, hvad den mulige fejl kan være.

På ko-kortet (fanen afstamning) i DMS kan du altid se en opdateret status på, om afstamningen er bekræftet eller i ”mulig fejl”.

Trin 3: Ny procedure for retning af afstamning

Hvis der er fejl i den afstamning, der er registreret på Kvægdatabasen, har du mulighed for at rette den. Tidligere var det Viking, som informerede dig om fejl i afstamningen samt var behjælpelig med at rette disse fejl, men sådan er det ikke længere. Nu varetages denne opgave af SEGES, så hvis du ønsker hjælp til at løse en afstamningsfejl, skal du kontakte SEGES Kundecenter på 7015 5015 eller send en mail til kundecenter@seges.dk.


Mere sikkert og billigere

Tidligere blev forældre til et dyr godkendt ved hjælp af mikrosatellitter. Dette var en god metode til at godkende/afvise de registrerede forældre. Nu bruger vi omkring 800 SNP’er fordelt på kromosomerne. Dette er en mere sikker metode, som gør, at vi også kan søge potentielle forældre blandt alle dyr, som har en genomisk test. Samtidig er det væsentligt billigere at godkende forældreskab via SNP’er end via mikrosatellitter.

I en overgangsperiode vil forældre have mikrosatellitter. I dette tilfælde vil det billigste være at foretage en genomisk test – hvis der er væv til rådighed. Hvis det ikke er tilfældet, skal der tages en vævsprøve af dyret, hvis det stadig lever. Hvis det ikke er fysisk muligt at skaffe vævsmateriale på forældrene, kan afstamningen i en overgangsperiode fortsat godkendes via DNA-mikrosatellit – kontakt SEGES Kundecenter på 7015 5015 eller send en mail til kundecenter@seges.dk.

Korrekt afstamning på kalven giver fordele

Fra tidligere undersøgelser ved vi, at en del af de nyfødte kalve registreres med den forkerte far eller mor. Der er dog klare fordele ved at kende den korrekte afstamning. Korrekt afstamning sikrer eksempelvis bedre avlsværdital, bedre insemineringsplaner med mindre indavl og dokumentation ved salg ud af besætningen.

Der er dermed penge at hente ved at få afstamningen på plads, og hvis du alligevel foretager genomisk test, er forældreskabskontrollen ganske gratis.

 

 

Sidst bekræftet: 12-11-2018 Oprettet: 25-09-2017 Revideret: 25-09-2017

Forfatter

Kvæg
Afdelingsleder

Anders Fogh

Avlsværdivurdering, Kvæg


IT Specialkonsulent

Tine Hejgaard Sørensen

Business Development


Af samme forfatter

Angus er et godt alternativ ved krydsning af malkekvæg
Anguskrydsninger giver færre kælvningsproblemer, 1 pct. lavere kodødelighed end renracede Holstein kælvninger og en bedre s...
01.05.20
INTERBULL breeding values calculated april 2020
Engelsk informationsbrev vedr. INTERBULL avlsværdital beregnet pr. 7. april 2020
06.04.20
Avlsværdital for ydelse fra udenlandsk information - april 2020
INTERBULL har i april 2020 omregnet avlsværdital for ydelse for tyre i en række lande. På dette grundlag er beregnet a- og ...
02.04.20
Antal krydsningskalve for forskellige far og morracer
Statistik over krydsningskalve med en mor som er malkeko og en far som er en kødkvægstyr. Grundlaget er alle levendefødte k...
04.03.20

Læs også