Feedback Form

  

Oprettet: 19-11-2018

Lige god økonomi i alle malkekvægsracer

Holstein er bedre for ydelse og eksteriør, mens RDM og Jersey er bedst for frugtbarhed og sundhed. Samlet set betyder det, at økonomien er lige god i alle tre kvægracer.


Effektive krydsningsprogrammer forudsætter ligeværdige malkeracer. Derfor har SEGES undersøgt, om Holstein, RDM og Jersey er økonomisk ligeværdige – og det er de. Foto: SEGES

Det er svært at sammenligne økonomien i malkeracerne helt objektivt. Ikke desto mindre har konsulenterne Ruth Davis og Lisa Hein, SEGES valgt at gøre det.

”Vi har gennemført flere forskellige analyser, som hver især har styrker og svagheder og gentaget dem over flere årgange. På den måde har vi fået et godt og nuanceret billede af de økonomiske forskelle mellem racerne,” fortæller Ruth Davis og Lisa Hein.

Alle analyser viser, at økonomien er ens i racerne Holstein, Jersey og RDM.

”Holstein har en væsentlig højere mælkeproduktion samt et bedre eksteriør end de andre racer. Men det bliver opvejet af lettere kælvninger, bedre frugtbarhed samt færre sygdomstilfælde hos RDM og Jersey,” fortæller Ruth Davis og Lisa Hein.

Baggrund for krydsning af malkeracer

Baggrunden for de økonomiske analyser af de tre malkekvægsracer er blandt andet arbejdet med at krydse malkekvægsracer i danske besætninger.

”Effektive krydsningsprogrammer forudsætter ligeværdige malkeracer. Derfor har vi undersøgt, om Holstein, RDM og Jersey er økonomisk ligeværdige, og det må vi sige, at de er,” fortæller de to konsulenter bag analyserne.

Læs mere i artiklen ”De danske malkeracer er økonomisk ligeværdige

Sidst bekræftet: 19-11-2018 Oprettet: 19-11-2018 Revideret: 19-11-2018

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Undgå kalvediarré med ren mælk, ren boks og ren kalvepasser
Diarré giver kalven et livsvarigt knæk. Derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt hos såvel tyre- som kviekalve.
15.11.19
Nyt malkecenter kræver grundig test
Ofte skal der justeres adskillige detaljer, før et nyt malkeanlæg fungerer. Det anbefales derfor, at man ikke haster skifte...
12.11.19
Kvægnyt nr. 20 - 2019
Læs om: Turbo på udviklingenaf digital foderstyring og grovfoderproduktion; Hvor mange naturpoint scorer din bedrift. m.m.
01.11.19
Nye tiltag for salmonellasanering i kvægbesætninger for 2020
Den planlagte særslagtning af alle slagtedyr fra besætninger i salmonellaniveau 2 pr. 1. januar 2020 falder bort. I stedet ...
25.10.19
Søg tilskud til en brovægt – og meget andet
Miljøteknologiordningen giver bl.a. 40 pct. tilskud til brovægte. Det betyder, at du med tilskuddet kan få installeret en b...
18.10.19