Feedback Form

  

Oprettet: 05-05-2017

Drop ensileringsmidler til første slæt

Første slæt har typisk ikke brug for ensileringsmidler.

Rudolf Thøgersen, SEGES HusdyrInnovation, er ikke i tvivl, når han betegner ensileringsmidler til første slæt som en udgift, der sagtens kan undværes.

”Første slæt har et højt sukkerindhold, og hvis det er fortørret til en passende tørstofprocent, vil der ikke være behov for ensileringsmiddel,” forklarer han og tilføjer, at en optimal tørstofprocent i første slæt er 32-37 pct.

Ifølge Rudolf Thøgersen bør man være bevidst om, hvad man vil opnå ved at bruge ensileringsmiddel.

”Man kan have et ønske om at forbedre den aerobe stabilitet, så ensilagen ikke tager varme. Men første slæt har i forvejen en rigtig god aerob stabilitet, og danske forsøg har vist, at det ikke er muligt at forbedre stabiliteten i første slæt med heterofermentative mælkesyrebakterier, som derimod har vist sig mere effektive i andet og tredje slæt,” siger han.

Man kunne også have et ønske om at sænke pH og ammoniaktallet ved at tilsætte homofermentative mælkesyrebakterier, der øger mælkesyredannelsen. Teoretisk skulle det reducere tørstoftabet og øge AAT.

”Men det er ganske små effekter, vi ser, som man ikke kan tillægge ret stor værdi og slet ikke i første slæt med en god fortørring. Og bagsiden af medaljen er, at man samtidig forringer den aerobe stabilitet betydeligt, fordi man reducerer eddikesyregæringen. Så alt i alt vil jeg anbefale, at man sparer udgifterne til ensileringsmidler, i hvert fald til første slæt, hvis man har opnået en passende tørstofprocent” slår Rudolf Thøgersen fast.

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 9, 2017.

Sidst bekræftet: 23-04-2018 Oprettet: 05-05-2017 Revideret: 05-05-2017

Forfatter

Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Lokale fødevarer betyder mest i Sverige og Norge
Opfattelsen af kvalitetsfødevarer er ikke helt ens i Danmark, Norge og Sverige. Det viser en ny forbrugerundersøgelse, der ...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19
Små film lærer svenskerne om kød
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbr...
09.08.19
Kvægnyt nr. 14 - 2019
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klo...
09.08.19