Oprettet: 08-02-2019

Lav den optimale markplan med FMS

Har du grovfoder nok på lager – og er forholdet mellem græsensilage og majsensilage det rette? I programmet FMS kan du se, hvordan ændringer i foderplanen påvirker markplanen – og omvendt. Lær at bruge FMS med gratis digitale kurser.

FMS står for Foder-Mark-System. Det er et gratis regnearksprogram, udviklet af SEGES, hvor du kan se de økonomiske konsekvenser af ændringer i foderplanen og markplanen. Det er også muligt at regne på maskinøkonomien i forskellige scenarier. For eksempel kan du regne på, hvad det betyder, hvis du går over til pløjefri dyrkning.

Seniorkonsulent Peter Hvid Laursen, SEGES, har været med til at udvikle FMS. Han peger på, at programmet er perfekt, hvis man har forskellige ideer til ændringer i marken, som man overvejer at føre ud i livet.

”Måske ser strategien for foderforsyningen en lille smule anderledes ud i år oven på sidste års tørke. Og her er FMS oplagt til fx at afprøve, hvad det samlet set vil betyde for økonomien, hvis man lægger helsæd ind i markplanen, eller hvis man justerer på de forventede udbytter,” fortæller han.

FMS er endvidere oplagt at bruge til at beregne maskinomkostningerne, hvis man bruger egne maskiner til grovfoderproduktionen.

Gratis digitale kurser

Hvis du aldrig har brugt FMS, anbefaler Peter Hvid Laursen, at man lægger ud med at gennemføre de gratis, digitale kurser, der gennemgår programmets funktioner.

”Det er simpelthen genialt at bruge et digitalt kursus til at lære at bruge et computerprogram. For i modsætning til, hvis du er på et ’rigtigt’ fysisk kursus, kan du i et digitalt kursus spole tilbage og se det samme igen og igen. Man behøver så at sige ikke at ’dukke sig’, hvis det går lidt for stærkt i første omgang – og det er ofte en fordel, når man skal lære noget nyt,” påpeger han.

Hvis ikke det digitale kursus slår til, kan SEGES arrangere en demo og igangsætning, evt. som indspil ved erfagruppemøder og lignende lejligheder.

Du kan få FMS tilsendt direkte ved at kontakte Peter Hvid Laursen på phl@seges.dk,
T: 8740 5195.

Læs mere om FMS på landbrugsinfo.dk/FMS
og find de digitale kurser på landbrugsinfo.dk/digitalekurser

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 3, 2019

Sidst bekræftet: 06-02-2020 Oprettet: 08-02-2019 Revideret: 08-02-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20