Oprettet: 08-02-2019

Lav den optimale markplan med FMS

Har du grovfoder nok på lager – og er forholdet mellem græsensilage og majsensilage det rette? I programmet FMS kan du se, hvordan ændringer i foderplanen påvirker markplanen – og omvendt. Lær at bruge FMS med gratis digitale kurser.

FMS står for Foder-Mark-System. Det er et gratis regnearksprogram, udviklet af SEGES, hvor du kan se de økonomiske konsekvenser af ændringer i foderplanen og markplanen. Det er også muligt at regne på maskinøkonomien i forskellige scenarier. For eksempel kan du regne på, hvad det betyder, hvis du går over til pløjefri dyrkning.

Seniorkonsulent Peter Hvid Laursen, SEGES, har været med til at udvikle FMS. Han peger på, at programmet er perfekt, hvis man har forskellige ideer til ændringer i marken, som man overvejer at føre ud i livet.

”Måske ser strategien for foderforsyningen en lille smule anderledes ud i år oven på sidste års tørke. Og her er FMS oplagt til fx at afprøve, hvad det samlet set vil betyde for økonomien, hvis man lægger helsæd ind i markplanen, eller hvis man justerer på de forventede udbytter,” fortæller han.

FMS er endvidere oplagt at bruge til at beregne maskinomkostningerne, hvis man bruger egne maskiner til grovfoderproduktionen.

Gratis digitale kurser

Hvis du aldrig har brugt FMS, anbefaler Peter Hvid Laursen, at man lægger ud med at gennemføre de gratis, digitale kurser, der gennemgår programmets funktioner.

”Det er simpelthen genialt at bruge et digitalt kursus til at lære at bruge et computerprogram. For i modsætning til, hvis du er på et ’rigtigt’ fysisk kursus, kan du i et digitalt kursus spole tilbage og se det samme igen og igen. Man behøver så at sige ikke at ’dukke sig’, hvis det går lidt for stærkt i første omgang – og det er ofte en fordel, når man skal lære noget nyt,” påpeger han.

Hvis ikke det digitale kursus slår til, kan SEGES arrangere en demo og igangsætning, evt. som indspil ved erfagruppemøder og lignende lejligheder.

Du kan få FMS tilsendt direkte ved at kontakte Peter Hvid Laursen på phl@seges.dk,
T: 8740 5195.

Læs mere om FMS på landbrugsinfo.dk/FMS
og find de digitale kurser på landbrugsinfo.dk/digitalekurser

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 3, 2019

Sidst bekræftet: 08-02-2019 Oprettet: 08-02-2019 Revideret: 08-02-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder
Du skylder dig selv at udnytte de muligheder, der er i at komme tættere på økonomien i din grovfoderproduktion, mener Chris...
24.01.20
Kvægnyt nr. 2 - 2020
Læs bl.a. om: SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella; Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder; Sådan k...
24.01.20
24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægnyt nr. 23 - 2019
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation;...
13.12.19