Feedback Form

  

Oprettet: 01-11-2019

Nyt foderadditiv kan reducere køers metanudledning med 30 pct.

Hollandsk firma har søgt om EU-godkendelse af nyt foder-additiv, som viser markant reduktion af køers metanudledning. SEGES vil teste produktet i praksis.

Det hollandske firma DSM har i samarbejde med forskere og eksperter inden for ernæring udviklet et foderadditiv, som skulle kunne reducere metanudledningen fra kvæg og
andre drøvtyggere med 30 pct.
Da metan udgør halvdelen eller mere af mælkens klimaaftryk, er det en meget stor reduktion. Produktet har fået navnet Bovaer®.

SEGES vil i et forskningsprojekt teste Bovaer i praksis under danske forhold i samarbejde med Arla, DSM og Aarhus Universitet. Chefkonsulent ved SEGES, Nicolaj Ingemann, har forinden gennemgået de resultater, som allerede foreligger om produktet, og vurderer, at resultaterne er lovende.

Blokerer for den ’rigtige’ nøgle

Den kemiske betegnelse for Bovaer® er 3-nitro-oxypropanol (3NOP). Stoffet virker ved at undertrykke det enzym, der fører til dannelsen af metan i koens vom. Direktør i DMS, Dean Plummer forklarer virkningen således:

”Forestil dig metanproduktionen i koens vom som en korridor med en række låste døre. Bovaer® er en nøgle, som er næsten magen til nøglen til en af dørene i korridoren. Den ligner så meget, at den kan stikkes ind i nøglehullet, men ikke låse op. Når den sidder i døren, forhindrer den, at den rigtige nøgle kan sættes i og låse døren op – altså danne metan.”

Ingen langtidspåvirkning af koen

Bovaer® virker omgående og nedbrydes fuldstændig af koens fordøjelsessystem. En kvart teskefuld pr. ko pr. dag er ifølge firmaet nok til at undertrykke det enzym, der udløser metanproduktionen i koens vom – og til at opnå en konstant reduktion af metan på ca. 30 pct.

Når metanproduktionen i vommen er blevet blokeret, nedbrydes additivet og fjernes gennem koens fordøjelsessystem. Når det ikke længere tilsættes foderet, vil koen vende tilbage til normal metanproduktion, og der er ingen blivende påvirkning af koen. Bovaer skal således tilføres dagligt via fuldfoderet eller kraftfoderet, og det aspekt skal også undersøges i danske besætninger.

DSM har ansøgt om EU-godkendelse af Bovaer®.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 20, 2019 
Sidst bekræftet: 01-11-2019 Oprettet: 01-11-2019 Revideret: 01-11-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Uændret niveau for termoresistente kim – desværre
Arlas årlige screening for termoresistente kim viser, at 8 pct. af besætningerne ligger over 5.000 kim. Det er samme niveau...
15.11.19
Rejs ud og lær om landbrug – med Nuffield Scholarship
Vil du gerne ud i verden og lære om et selvvalgt område indenfor landbrug? Så er det måske en idé at ansøge om et Nuffield ...
15.11.19
Kvægnyt nr. 21 - 2019
Læs om: Vi har kæmpe succes med fasefodring af goldkøer; Uændret niveau for termoresistente kim – desværre; Pas på den snig...
15.11.19
Best practice routines with dairy towels
Dairy towels are crucial for good udder health. However, worn towels and washing at too low temperatures quickly transform ...
12.11.19
Turbo på udviklingen af digital foderstyring og grovfoderproduktion
Digitaliseringen i grovfoderproduktionen skal nu løftes helt op i sugerligaen med bl.a. inddragelse af kunstig intelligens.
01.11.19