Oprettet: 01-11-2019

Nyt foderadditiv kan reducere køers metanudledning med 30 pct.

Hollandsk firma har søgt om EU-godkendelse af nyt foder-additiv, som viser markant reduktion af køers metanudledning. SEGES vil teste produktet i praksis.

Det hollandske firma DSM har i samarbejde med forskere og eksperter inden for ernæring udviklet et foderadditiv, som skulle kunne reducere metanudledningen fra kvæg og
andre drøvtyggere med 30 pct.
Da metan udgør halvdelen eller mere af mælkens klimaaftryk, er det en meget stor reduktion. Produktet har fået navnet Bovaer®.

SEGES vil i et forskningsprojekt teste Bovaer i praksis under danske forhold i samarbejde med Arla, DSM og Aarhus Universitet. Chefkonsulent ved SEGES, Nicolaj Ingemann, har forinden gennemgået de resultater, som allerede foreligger om produktet, og vurderer, at resultaterne er lovende.

Blokerer for den ’rigtige’ nøgle

Den kemiske betegnelse for Bovaer® er 3-nitro-oxypropanol (3NOP). Stoffet virker ved at undertrykke det enzym, der fører til dannelsen af metan i koens vom. Direktør i DMS, Dean Plummer forklarer virkningen således:

”Forestil dig metanproduktionen i koens vom som en korridor med en række låste døre. Bovaer® er en nøgle, som er næsten magen til nøglen til en af dørene i korridoren. Den ligner så meget, at den kan stikkes ind i nøglehullet, men ikke låse op. Når den sidder i døren, forhindrer den, at den rigtige nøgle kan sættes i og låse døren op – altså danne metan.”

Ingen langtidspåvirkning af koen

Bovaer® virker omgående og nedbrydes fuldstændig af koens fordøjelsessystem. En kvart teskefuld pr. ko pr. dag er ifølge firmaet nok til at undertrykke det enzym, der udløser metanproduktionen i koens vom – og til at opnå en konstant reduktion af metan på ca. 30 pct.

Når metanproduktionen i vommen er blevet blokeret, nedbrydes additivet og fjernes gennem koens fordøjelsessystem. Når det ikke længere tilsættes foderet, vil koen vende tilbage til normal metanproduktion, og der er ingen blivende påvirkning af koen. Bovaer skal således tilføres dagligt via fuldfoderet eller kraftfoderet, og det aspekt skal også undersøges i danske besætninger.

DSM har ansøgt om EU-godkendelse af Bovaer®.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 20, 2019 
Sidst bekræftet: 01-11-2019 Oprettet: 01-11-2019 Revideret: 01-11-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20
Kvægkongres: En landmand og CSR-direktøren i JYSK om at arbejde med bæredygtighed
Svineproducent Jonas Würtz og CSR-direktør Rune Jungberg Pedersen inspirerede med deres tilgang til at arbejde med bæredygt...
06.03.20