Feedback Form

  

Oprettet: 19-04-2019

Kvæg: Bedre slagtedata for lungelidelser og leverbylder

SEGES kigger på slagtefund. For hvis der skelnes mellem små og ubetydelige slagtefund og større forandringer, har slagtedata sandsynligvis en langt større værdi for vurdering af besætningens sundhed og produktionsresultater.

En væsentlig svaghed ved de nuværende tilbagemeldinger om slagtefund er, at der ikke differentieres mellem små og ubetydelige fund og mere omfattende forandringer, der har haft væsentlig betydning for dyrets trivsel og vækst. Det er nødvendigt at vide mere, hvis vi for alvor skal kunne udnytte slagtedata til at vurdere besætningens sundhed og produktionsresultater.

Derfor har SEGES nu tre gange indtaget slagtegangen på Danish Crowns kreaturslagteri i Holsted. Her er der blevet kigget på lunger, -formaver og -levere fra en række slagtekalve.

Mange leverbylder – eller bare en enkelt?

Dyrlæge Henrik Læssøe Martin er en af de SEGES-medarbejdere, der har vurderet slagtefund.

”Vi kigger fx på antallet af leverbylder og på størrelsen af dem. Hvis der er forandringer i lungerne som følge af lungebetændelse, hvor stor en del af lungen er så beskadiget…? Vi ser også på forandringer i formaverne. Formaver bliver normalt ikke undersøgt ved slagterikontrollen, men undersøgelsen er interessant, fordi skader i slimhinden som følge af sur vom disponerer for leverbylder. Senere vil de indsamlede data blive sammenholdt med kalvenes tilvækst, EUROP-klassificering og eventuelle sygdomsbehandlinger under opvæksten,” forklarer han.

I dag får disse to levere begge samme anmærkning om leverbylder. Leveren til venstre har været angrebet i en grad, der ret sikkert har haft konsekvenser for kalvens sundhed og velfærd, mens forandringerne i leveren til højre sandsynligvis ikke har påvirket kalven nævneværdigt. Foto: SEGES.

Når data er analyseret, håber man på at kunne komme med anbefalinger til, hvornår og hvordan man med fordel kan bruge mere detaljerede slagtefund.

Data forventes analyseret i løbet af 2019.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 8, 2019

Sidst bekræftet: 19-04-2019 Oprettet: 19-04-2019 Revideret: 19-04-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Uændret niveau for termoresistente kim – desværre
Arlas årlige screening for termoresistente kim viser, at 8 pct. af besætningerne ligger over 5.000 kim. Det er samme niveau...
15.11.19
Rejs ud og lær om landbrug – med Nuffield Scholarship
Vil du gerne ud i verden og lære om et selvvalgt område indenfor landbrug? Så er det måske en idé at ansøge om et Nuffield ...
15.11.19
Kvægnyt nr. 21 - 2019
Læs om: Vi har kæmpe succes med fasefodring af goldkøer; Uændret niveau for termoresistente kim – desværre; Pas på den snig...
15.11.19
Best practice routines with dairy towels
Dairy towels are crucial for good udder health. However, worn towels and washing at too low temperatures quickly transform ...
12.11.19
Turbo på udviklingen af digital foderstyring og grovfoderproduktion
Digitaliseringen i grovfoderproduktionen skal nu løftes helt op i sugerligaen med bl.a. inddragelse af kunstig intelligens.
01.11.19