Oprettet: 14-06-2019

Find årsagen til diarré hos kalvene og stop den hurtigt

Skyldes diarré hos kalvene coccidiose, dårligt foder, sur vom eller noget helt fjerde? Hvis diarre skal behandles effektivt, er det nødvendigt at kende årsagen.


Søren Peter Funder er blandt andet blevet opmærksom på, at kalvene kan smittes med coccidiose ved at æde af strøelsen.Foto: Privat

I en lang periode var Søren Peter Funders slagtekalve så ramt af diarre, at han følte sig nødsaget til at behandle stort set alle. Han formodede, synderen var coccidiose, så der gik mange timer med at komme rundt til samtlige kalvemunde med medicinsprøjten.

Men var det egentlig coccidiose? Var det coccidiose i en sådan grad, at det skulle behandles?

Og hvis det var tilfældet – hvornår var så det korrekte behandlingstidspunkt?

Det satte Søren Peter Funder sig for at opklare i samarbejde med dyrlæge Lene Jensen, LVK. Han blev en del af SEGES’ projekt ’Fra kalv til krog’, hvor man blandt andet arbejder på at finde best practise på en række områder. Og det var en øjenåbner for slagtekalveproducenten fra Hobro.

”Vi begyndte at tage prøver for at finde ud af, hvorfor kalvene havde diarré. Og vi har ret hyppigt fået taget prøver, hvor vi troede, det var coccidiose, men det var det ikke,” fortæller Søren Peter Funder.

Men da der var coccidiose i de gødningsprøver, som blev taget ved projektets opstart, blev det sammen med Lene Jensen besluttet at gøre en indsats for at forebygge og bekæmpe coccidiosen.

Meget sundere kalve

Søren Peter Funder vurderer nu i højere grad den enkelte kalv, og han har sat flere tiltag i søen som konsekvens af gødningsprøvernes resultat.

Boksene er blevet vasket grundigt med sæbe og flammedesinficeret for at forebygge spredning af coccidiose. Han tildeler frøgræshalm, så kalvene ikke æder af strøelsen og får coccidiose ad den vej, og der er fokus på foderets kvalitet. Når en kalv alligevel har coccidiose, bliver den behandlet på netop det tidspunkt, hvor effekten er størst. Og det har gjort en kæmpe forskel på bedriften.

”Det er meget, meget dejligt, at det ikke er nødvendigt at behandle så mange mere. For det første er det meget tidskrævende at behandle alle, og for det andet falder kalvene ikke sådan sammen nu, som de gjorde før. Tidligere kunne de godt tabe sig eller stå stille rent vægtmæssigt i en måned eller dø. Det gør de ikke mere,” fortæller han og tilføjer endnu en fordel:

”Før fik de også hyppigere lungebetændelse – det støder jo til, når de bliver svækket, og det får de heller ikke mere,” fortæller en glad landmand.

Forebyggelse er bedre end behandling

Ifølge dyrlæge Lene Jensen, LVK, er det utrolig vigtigt at bruge energi på at bestemme den korrekte årsag til diarré (og andre sygdomme), før man igangsætter behandling.

Det er meget, meget dejligt, at det ikke er nødvendigt at behandle så mange mere.

Søren Peter Funder

”Behandling for coccidiose er hårdt for både miljøet og kalvens tarmvæg, så det er bedst at undgå det, hvis man kan. Derfor er det vigtigt at få taget prøver for coccidiose fra gødningen, både fra kalven og i boksen for at se, hvordan udskillelsen af coccidieæg er, og om niveauet er så højt, at det er behandlingskrævende,” fortæller hun og fortsætter:

”Hvis man bare standardbehandler alle, ved man ikke, om det er coccidiose, hvilken type coccidiose det er, og om behandlingstidspunktet er korrekt – og så kan behandlingen helt sikkert gøres mere effektiv,” lyder det fra Lene Jensen.

Læs mere om coccidiose i artiklen Coccidiose – den skjulte kalvesygdom på landbrugsinfo.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 12, 2019


 

 

Sidst bekræftet: 24-10-2019 Oprettet: 14-06-2019 Revideret: 14-06-2019

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 7 - 2020
Fokus på grovfoderprisen blev kickstartet i gårdrådet; Etabler det bedste såbed til majs; Korrekt kvælstof og startgødning ...
03.04.20
Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20

Læs også