Oprettet: 05-04-2017

Lille indsats med stor effekt på diarré hos kalvene

De økologiske kalve kvitterede for varme, mere mælk og bedre hygiejne. Problemerne med diarré er løst.


Anders Bruun har fået sat rengøringen i system og slås ikke længere med diarré hos kalvene. Foto: SEGES.

Sognefogedgaarden nær Varde er en økologisk besætning med 90 køer og et staldanlæg fra 1994. Besætningen drives af Anders Bruun og hans far. Før de besluttede sig for at gøre en indsats, havde de store problemer med diarré hos kalvene.

”Vi så diarré hos omkring halvdelen af kalvene, og i en periode lå kalvedødeligheden over 20 pct.,” fortæller Anders Bruun. Problemet, som skyldtes cryptosporidier, var så omfattende, at de behandlede kalvene systematisk med Halokur.

”Men vi bryder os ikke om at bruge medicin på den måde,” fortæller Anders. I december måned besluttede de derfor at gøre noget ved det. Sammen med deres faste dyrlæge Helle Kofoed og dyrlæge Lene Jensen, Skovbjerg Dyrlægeteam, gennemgik de besætningen og havde også besøg af en desinfektionskonsulent, som instruerede dem i korrekt rengøring og desinfektion. I samarbejde med de to dyrlæger fik de lagt en handlingsplan.

Udfordring at finde godkendt sæbe

Der, hvor der særligt skulle sættes ind, var på hygiejnen og mælkefodringen.

”Jeg blev især gjort opmærksom på, at skåle og suttespande slet ikke var rene nok,” fortæller Anders Bruun.

Men nu er der kommet system i rengøringen. Blandt andet vaskes skåle og suttespande hver dag grundigt med varmt vand, og når der sættes en ny kalv ind, også med sæbe. Sutten og ventilen udskiftes. Sæben viste sig dog, iflg. Lene Jensen, at være en udfordring:

”Sognefogedgaarden er jo økologisk, og det var faktisk ikke helt nemt at finde en effektiv sæbe, dvs. med tensider og en pH på 11, som også var godkendt til økologisk produktion,” fortæller hun. Men det lykkedes at finde frem til sæben ’Perfect Alka’.

”Det er den bedste mulighed, hvis man er økolog,” fortæller Lene Jensen.

Mere mælk og varme

Handlingsplanen lyder desuden på mere mælk til kalvene. Før fik de 2 x 2,5 liter den første uge. Nu er de sat op til mindst 2 x 4 liter.

”De får simpelthen lov til at drikke alt det, de kan,” fortæller Anders.

Kalvene ser varme og veltilpasse ud, som de står i hytterne. Men da Lene Jensen gennemgik besætningen, lagde hun mærke til, at de var kolde. Derfor har de nu fået dækkener på, så længe de står udenfor. Som et sidste indsatsområde er der også kommet mere styr på råmælkskvaliteten. Al råmælk testes med brixmåler. Den gode råmælk pasteuriseres og kommes i råmælksbank. Og resultatet af indsatsen er ikke til at tage fejl af.

”Efter vi er begyndt på det her, har vi overhovedet ikke problemer med diarré længere, og vi har droppet den systematiske behandling,” fortæller han.

Også dødeligheden er på vej ned. Siden starten af februar har de mistet en enkelt kalv.

Relaterede links:
Accepter ikke diarré hos kalvene
Stil krav til din rådgiver - forebyg kalvediarré
Den rigtige sæbe og nye vaskerutiner fik has på kalvenes diarré


Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 7, 2017.

 

 

Sidst bekræftet: 22-03-2018 Oprettet: 05-04-2017 Revideret: 05-04-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20
Kvægkongres: En landmand og CSR-direktøren i JYSK om at arbejde med bæredygtighed
Svineproducent Jonas Würtz og CSR-direktør Rune Jungberg Pedersen inspirerede med deres tilgang til at arbejde med bæredygt...
06.03.20