Oprettet: 19-12-2012

Arbejdsplaner

Med ”Arbejdsplaner” bliver arbejdsopgaverne sat i system. Det bliver synliggjort, hvem der er ansvarlig for forskellige opgaver. Samtidig bliver det nemmere at overtage for en kollega i forbindelse med ferie eller sygdom.


Poul R. Pedersen, Jerslev (t.v.) ses sammen med datteren Line og kvægrådgiver René Rødkær, LandboNord (t.h.) foran Weekplanneren hvorpå arbejdsplanerne er sat op.

Formål
Med arbejdsplaner bliver arbejdsopgaverne sat i system. Det bliver synliggjort, hvem der er ansvarlig for forskellige opgaver. Samtidig bliver det nemmere at overtage for en kollega i forbindelse med ferie eller sygdom.

Udarbejdelse af arbejdsplaner er første trin i at få overblik over bedriften og er udgangspunktet for de fleste Leanværktøjer.

Arbejdsplanerne er en hjælp til både leder og medarbejdere. Lederen får overblik over faste opgaver på bedriften og fordelingen af opgaver på de enkelte medarbejdere. Medarbejderne får præciseret, hvad der forventes af dem. Ved at gå i gang med at lave arbejdsplaner bliver en eventuel uhensigtsmæssig skæv fordeling af opgaver blandt medarbejderne synlig.

Sådan gør du
Medarbejderne skal hver især lave et udkast over deres faste opgaver i en arbejdsuge. Lederen skal derefter, i samarbejde med de enkelte medarbejdere, gennemgå ugens opgaver. Opgaverne indtastes i excel-arket . Ved at gennemgå ugens opgaver sammen med medarbejderne, har både leder og medarbejder mulighed for at få talt om, hvordan opgaverne skal løses, hvis der er tvivl eller uenighed herom. I excel-arket anføres der hvilke dage og evt. klokkeslæt, opgaverne skal udføres.

Det er selvfølgelig frit, hvad man vil kalde skemaerne, men det er vigtigt, at alle ved hvilket skema, der tilhøre hvem. Man kan kalde skemaerne A, B, C, D osv., give dem farver, kalde dem ved medarbejderens navn eller hvad, der giver mening på bedriften.
Excel-arket udskrives (evt. lamineres) og sættes ved weekplannerne. Når der er behov for, at én tager over for en kollega, kan personen tydeligt se, hvad dennes opgaver for dagen er, og man sikrer, at alle opgaver bliver udført.

Flere bedrifter kobler en magnet sammen med hver arbejdsplan. Magneten er markeret med arbejdsplanens navn eller farve, så den er lige til at sætte op ved den person, der udover sine egne opgaver også skal udfører kollegaens.

Opfølgning
Arbejdsplanerne skal selvfølgelig opdateres, når der sker ændringer i opgaverne eller medarbejderstaben.

Åbn Excel-arket

Excel-arket er udarbejdet i samarbejde med René Rødkær, LandboNord

 

 

 

Sidst bekræftet: 20-05-2019 Oprettet: 19-12-2012 Revideret: 19-12-2012

Forfatter

Kvæg
Specialkonsulent

Vibeke F. Nielsen

Sundhed og produktion


Anne Juul

Af samme forfatter

What is the improvement board and stand-up meetings?
The improvement board is a tool with which to achieve a company culture that has a focus on continu-ous improvements (the 5...
18.09.19
What is Lean?
Lean is about creating more value by using fewer resources. Lean means “slim” and aims to increase productivity through eff...
18.09.19
Sådan får du nye medarbejdere godt fra start
Som nyansat er der meget at lære. Derfor er det vigtigt, at du som leder sikrer en god og effektiv op-start af nye medarbej...
23.08.19
Sådan motiverer du som leder dine medarbejdere til at ændre vaner
De færreste bryder sig om forandringer, og det kan være svært at ændre vaner – både som medarbej-der og leder på et landbru...
23.08.19
Fem trin som hjælper dig til at skabe forandring
Mennesket er irrationelt, mangler viljestyrke og selvkontrol. Derfor er det en udfordring, når man som leder vil skabe fora...
09.08.19