Feedback Form

  

Oprettet: 01-09-2017

Genomisk test eller ej – nogle kvægbrugere er fortsat i tvivl

Genomisk test er et godt managementredskab for mange. Men det giver stadig anledning til spørgsmål og tvivl. Det viser denne uges debat på SEGES Kvægs Facebookside.

I løbet af den forgangne uge, har vi fra SEGES informeret intenst om genomisk test på LandbrugsInfo og på Kvægs Facebookside. Og det har resulteret i en rigtig god debat og en masse skarpe spørgsmål på Facebook fra kvægbrugerne. Her runder vi af med at opsummere ugens vigtigste pointer.

Økonomi i at teste

Vi indledte ugen med at bede følgerne på vores Facebookside, som ikke bruger genomisk test i besætningen, om at angive en årsag til hvorfor. Tilsammen tyder svarene på, at en stor del af jer, er i tvivl om økonomien i at foretage genomisk test i hele besætningen. Vores beregninger og erfaringer viser imidlertid, at det ofte kan betale sig. Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at gevinsten er afhængig af bedriftens forudsætninger, og at det er en investering, som først bliver tilbagebetalt på lidt længere sigt. Læs artiklen Se om genomisk test betaler sig i din besætning.

Anbefales ikke ved krydsning

Det er også vigtigt at understrege, at teknikken primært skal betragtes som et redskab, der forbedrer den overordnede styring af besætningen - det er det for alle kvægbrugere, uanset størrelsen af deres avlsinteresse. For kvægbrugere, som anvender systematiske krydsningsprogrammer er gevinsten dog pt. begrænset, da det kræver en videreudvikling af de nuværende modeller, før vi har genomiske avlsværdital på krydsningsdyr – men det kommer.

Nemt at håndtere

For at få foretaget en genomisk test, skal man bruge en vævsprøve fra dyret. Den kan udtages på forskellige måder. Afprøvninger af forskellige fabrikater af DNA-øremærker viser, at udtagning af prøven i samme arbejdsgang, som øremærket sættes i, er en nem og effektiv måde at gøre det på. Det kan du læse om i artiklen DNA-øremærker gør det nemt at udtage prøver til genomisk test. Med en ny bestillingsside i DMS er det også nemt og hurtigt at bestille test på de indsendte vævsprøver. Det kan du læse mere om i artiklen Bestil dine genomiske test i DMS.

Hvordan kommer du videre

Har du taget stilling? Vores lille spørgeundersøgelse indikerer, at der er mange, som endnu ikke har taget stilling og/eller mangler information om værdien af genomiske test. Vi vil derfor fortsætte med at dokumentere, at genomisk test virker, og fortsætte med at undersøge hvilke besætninger, der kan tjene penge ved at foretage genomiske test.

Vi håber derfor, at denne uges informationer har hjulpet dig på vej. Der vil dog komme meget mere information fremover. Og husk – brug din avlsrådgiver til en diskussion af om genomiske test resulterer i en bedre økonomi i lige netop din besætning.

Sidst bekræftet: 02-12-2019 Oprettet: 01-09-2017 Revideret: 01-09-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Færre antibiotikauheld i robotbesætninger
Antallet af antibiotikauheld i robotbesætninger er faldet markant de seneste år. Der sker dog stadig uheld. Se her, hvor d...
29.11.19
Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld på Abildholt
Med 700 køer, 11 robotter og 7 medarbejdere har driftsleder Thomas Larsen nok at holde styr på. Men der er tjek på tingene ...
29.11.19
Kvægnyt nr. 22 - 2019
Læs om: Erfagruppe for udenlandske medarbejdere; Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld m.m.
29.11.19
Uændret niveau for termoresistente kim – desværre
Arlas årlige screening for termoresistente kim viser, at 8 pct. af besætningerne ligger over 5.000 kim. Det er samme niveau...
15.11.19
Rejs ud og lær om landbrug – med Nuffield Scholarship
Vil du gerne ud i verden og lære om et selvvalgt område indenfor landbrug? Så er det måske en idé at ansøge om et Nuffield ...
15.11.19