Kvæg

Værd at vide om sygdommen Rift Valley Fever hos kvæg

Rift Valley Fever (RVF) er en lidelse hos kvæg og andre drøvtyggere, som er almindelig i Afrika. I Danmark er Rift Valley Fever anmeldepligtig ved mistanke. Symptomer er massivt antal aborter, samt at nyfødte dyr dør inden for 1 til 2 dage.

Sygdommen Rift Valley Fever hører til blandt de smitsomme sygdomme hos kvæg. Rift Valley Fever (RVF) er en almindeligt forekommende sygdom hos drøvtyggere i de tropiske regioner i Afrika med epidemier hver 5.-20. år i mere tørre områder. Sygdommen forårsages af et bunya-virus.

1.    Udbredelse og anmeldepligt i Danmark

Der har aldrig været konstateret infektion med Rift Vally Fever i Danmark.  Men sygdommen er omfattet af landets lovgivning. Det betyder, at du skal anmelde mistanke om sygdommen, hvis du pludselig oplever en storm af aborter hos dine kreaturerne, samt at nyfødte dyr dør inden for 1 til 2 dage.

2.    Symptomer på Rift Valley Fever

Symptomerne tenderer til at være uspecifikke, hvilket gør det vanskeligt at stille diagnosen på enkeltdyr. Under epidemier er de karakteristiske symptomer talrige aborter samt dødsfald blandt unge dyr sammen med influenza-lignende symptomer.

3.    Sådan smitter Rift Valley Fever

Udover kvæg kan RVF også smitte til får og geder. Virus bliver overført med en stikmyg, men det er især en direkte overførsel af virus med smittet blod eller væv (aborter) der spreder infektionen.
Da stikmyg kan sprede sygdommen, skal dyrene være på stald indtil resultatet af laboratorieundersøgelserne foreligger.     

4.    Risiko for mennesker

Rift Valley Fever kan smitte mennesker ved kontakt med smittede dyr. Derfor skal der altid bæres overtrækstøj, når man færdes i stalden, og man skal altid være forsigtig ved håndteringen af kastede og selvdøde kalve.

Symptomerne på, at man er smittet, ligner influenza. Men i enkelte tilfælde kan sygdommen give infektioner i hjernen, øjnene (blindhed) eller blodforgiftning.

Det betyder også, at alle, der skal ind i stalden ved mistanke, skal være iført beskyttelsesdragter, så risikoen for smitte reduceres.

Besætningen er smittet - hvad sker der?

Er der mistanke om sygdommen i besætningen, bliver den lukket for til- og fraførsel af dyr (zoonosetilsyn). Opholdssteder for stikmyg skal behandles med insekticider.

Det betyder, at:

  • dyr kan ikke flyttes ind eller ud af besætningen, og mælk afhentes sidst på ruten
  • dyr, der går på marken, skal på stald
  • dyr, der skal slagtes i perioden, hvor besætningen er lukket, skal have tilladelse (passérseddel) i hvert enkelt tilfælde. Tilladelse fås hos Fødevarestyrelsens veterinærenheder.

Der vil blive udtaget nye prøver til undersøgelse på et laboratorium, som Fødevarestyrelsen har godkendt. Viser resultatet, at besætningen er smittet med RVF, bliver den sat under offentligt tilsyn, og besætningen bliver slået ned og destrueret.
Smitten kan være ført ind i besætningen ved indkøb af dyr, hvorfor de seneste handler skal oplyses.

Sanering for Rift Valley Fever

Hele besætningen vil blive undersøgt, og alle smittede dyr vil blive slagtet. Der kan tidligst sættes ny besætning ind 30 dage efter rengøring og desinfektion. Græsmarkerne må ikke bruges i de følgende 12 måneder.

Det er særdeles vigtigt at undgå smitte med sygdommen til landmanden og dennes familie, så god hygiejne er afgørende nødvendig.

Smitteopsporing og beskyttelseszone

Smitteopsporing foretages. Her har besætningsejer pligt til at oplyse om eventuelle kontaktbesætninger, som herefter undersøges.

Alle opholds- og ynglesteder for stikmyggene i en radius på 20 km omkring besætningen skal behandles med insekticider, og alle modtagelige drøvtyggere skal holdes på stald.

Da sygdommen spredes med stikmyg, vil der blive oprettet en beskyttelseszone på 100 km omkring besætningen, hvor dyrene skal undersøges, samt en overvågningszone på yderligere 50 km omkring beskyttelseszonen.

Erstatning ved smitte med Rift Valley Fever

Besætningsejeren er berettiget til erstatning for tab af besætning og produktion. SEGES Kvæg administrerer Kvægerstatningsordningen.

Kontakt

Under et sådant forløb er det vigtigt at kunne få støtte og hjælp til praktiske ting. Kontakt gerne SEGES’ veterinære beredskab for Kvæg. Se kontaktoplysninger nedenfor.

Der er også i alle landbocentre en konsulent, der har dette som en del af arbejdsopgaven. Kontakt derfor det regionale landbocenter og få en snak med kontaktpersonen

Vil du vide mere?

Støttet af