Oprettet: 02-12-2016

Undgå de tre mest oplagte kilder til metal i foderet

Mørnet metalnet under taget, fyldt magnet på fuldfoderblanderen og gamle dæk på ensilagen er de faktorer, man bør undgå i forhold til metalsplinter i foderet.


Niels Bastian Kristensen opfordrer alle til at montere magneter i fuldfoderblanderen – og huske at tømme dem jævnligt. Foto: SEGES
Som det ses, har de en effekt.
Nogle tænker måske på mørnede dæk fra ensilageafdækning, når kilden til de fatale metalstumper i foderet skal findes. Og det er da også netop nu tid til at gennemgå dækkene, der på nogle stakke har ligget derude siden det tidlige forår. Og som måske blev vurderet lidt hurtigt i en hektisk tid med græshøst.

”Hvis der er dage, hvor der er lidt stille hen over vinteren, og man har brugt ældre dæk eller dæksider, vil jeg anbefale, at man bruger en eftermiddag på at gennemgå ensilagestakkene og udskifte de dæk, der ved nærmere øjesyn udgør en risiko for, at der kommer metaltråde i foderet. Og allerbedst er det, hvis man bruger dæksider af lastbildæk i stedet for hele dæk, da de er i en langt højere kvalitet og derfor giver mindre risiko for at afgive metaltråde,” råder afdelingsleder Rudolf Thøgersen, SEGES Kvæg.

Som følge af politisk fokus på emnet vil Fødevarestyrelsens kontrollører have øget fokus på afdækningsmateriale i kommende kontroller. Ifølge Foderhygiejneforordningen er landmanden forpligtet til at sikre, at foderet ikke har negativ indvirkning på dyrenes sundhed. Kontrollørerne kan dermed sanktionere, hvis de vurderer, at dårligt afdækningsmateriale medfører risiko for, at der afgives metaltråde til foderet.

Metalnet under taget

En, måske overset, kilde til metalstumper i foderet er, ifølge specialkonsulent Niels Bastian Kristensen, det metalnet, der sidder under taget i nogle stalde.

”Det holder altså ikke evigt, og når det så begynder at mørne, drysser der små metalstykker ned i hele stalden og dermed også i foderet,” er Niels Bastian Kristensens erfaring.

Fuldfoderblanderen er sidste chance

Foderblanderen er sidste chance for at fange metalstykker inden udfodring. De fleste fabrikanter af foderblandere har magnetløsninger, der kan monteres enten på snegle eller låge i blandekarret. Magneter på foderblanderen har flere gode egenskaber. De fanger farlige metalstykker, de fanger små metalstykker, som måske ikke er farlige i sig selv, men som fylder magneterne i køerne op og endelig kan man være så heldig, at det værktøj, man tror, man har smidt væk, sidder på en magnet i blanderen. Ifølge Niels Bastian Kristensen er det vigtigste at få magneterne monteret, og derefter skal de renses jævnligt.

”Det er vigtigt med gode rutiner omkring tjek af foderblanderen – ikke kun magneterne, men tjek også knive, snegleskær- og sko, sneglekanter og evt. fastgroede foderester. Vær opmærksom på, at magneter i foderblandere er meget kraftige, så hold din mobiltelefon på god afstand, kom ikke i nærheden af magneterne, hvis du bruger pacemaker og rens ikke magneterne med de bare hænder, da metallet sidder utrolig godt fast, og der derfor er stor risiko for, at man skærer sig,” lyder anvisningerne fra Niels Bastian Kristensen.

Artiklen har været bragt i kvægNYT nr. 22 – 2016

 

 

Sidst bekræftet: 18-11-2019 Oprettet: 02-12-2016 Revideret: 02-12-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20