Feedback Form

  

Oprettet: 29-01-2016

Færre fremmedlegemer end forventet

Obduktioner viser ofte en anden døds­årsag end landmand og dyrlæge forventer, er dyrlæge Erik Valbjørns erfaring.


"Tidligere har jeg nok haft den holdning, at obduktion var lidt besværligt. Men det er i virkeligheden et utroligt spændende stykke arbejde, når man får det sat i system,” fortæller dyrlæge Erik Valbjørn fra Nørager Dyrehospital. Foto: Privat.

”Tit har man en ide om, hvad koen døde af. Og når man så obducerer, viser det sig at være noget helt andet”.

Sådan opsummerer dyrlæge Erik Valbjørn fra Nørager Dyrehospital sine erfaringer med de mange obduktioner, han foretager i forbindelse med projektet ‘Sunde køer og kalve dør ikke’. Særligt én dødsårsag er flere gange blevet afvist i de obduktioner, han har lavet.

”Landmanden har ofte forventet, at koen er død, fordi den har slugt et fremmedlegeme. Men i mange tilfælde viser dødsårsagen sig at være en helt anden, når vi efterfølgende obducerer koen,” erfarer Erik Valbjørn.

Tankevækkende svært
Han finder det tankevækkende, at der så ofte er uoverensstemmelse mellem det, landmand og dyrlæge forventer er dødsårsagen, og det som obduktionen viser. Til gengæld glæder han sig over, at en obduktion i de fleste tilfælde kan fastslå den rette dødsårsag.

”I virkeligheden burde vi obducere alle døde køer, hvis det ikke lige drejer sig om et brækket ben eller noget andet oplagt. Men det er jo lidt besværligt at obducere, hvis tingene ikke er sat i system. Og måske bliver man også påvirket af landmandens holdning om, at når koen er død, så vil man ikke have flere omkostninger på den. Men den holdning skulle det her projekt jo gerne rykke ved,” lyder det fra Erik Valbjørn.

 

Læs også:

Obducer døde køer og undgå spild af penge

Obduktioner viser vejen frem

 

Artiklen har været bragt I kvægNYT nr. 02 – 2016

 

 

 

 

Sidst bekræftet: 14-01-2019 Oprettet: 29-01-2016 Revideret: 29-01-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Lokale fødevarer betyder mest i Sverige og Norge
Opfattelsen af kvalitetsfødevarer er ikke helt ens i Danmark, Norge og Sverige. Det viser en ny forbrugerundersøgelse, der ...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19
Små film lærer svenskerne om kød
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbr...
09.08.19
Kvægnyt nr. 14 - 2019
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klo...
09.08.19