Oprettet: 01-06-2018

Mangel på hænder slår køerne ihjel

Fire ledelsesmæssige faktorer er afgørende, hvis du vil sænke dødeligheden på bedriften. Den væsentligste er, at I er folk nok.


Hvis man ikke er folk nok får man ikke taget hånd om tingene i tide, og så dør køerne, mener Søren Knudsen, kvægbrugskonsulent i Syddansk Kvæg

Som leder af en kvægbedrift er du nøglepersonen, der skal få forandringer ført ud i livet. Og skal dødelighedskurven knækkes, skal du, ifølge kvægbrugskonsulent Søren Knudsen, Syddansk Kvæg, først og fremmest sikre dig, at bemandingen er på plads til at skabe de forandringer, der skal til.

Han peger på fire konkrete forhold, der efter hans mening skal være styr på, før det for alvor giver mening at tage fat i de faglige områder:

Timer nok til rådighed

”Det er mangel på hænder, der slår køerne ihjel.”

Sådan lyder buddet fra Søren Knudsen, hvis han skal forklare, hvorfor kodødeligheden på landsplan ikke for alvor falder, selv om det har været fokusområde i årevis. Og de negative konsekvenser af for lav bemanding står nærmest i kø:

”Man opdager ikke tingene i tide, man får ikke taget hånd om det, man bør, man har ikke overskud til at ændre de dårlige vaner og man afliver måske hurtigere i stedet for at bruge tid på at behandle. Det er, hvad jer ser rundt omkring – man kan simpelthen ikke ændre noget, hvis man ikke har hænder nok til at være på forkant,” lyder det fra Søren Knudsen.

De rette folk

“De som passer og holder opsyn med køerne, skal også interessere sig for køer. Det nytter ikke noget, at den som passer køer står og drømmer om at køre rundt på marken,” lyder det fra Søren Knudsen.

De rette kompetencer

Det er vigtigt, at der er en ansvarlig, som kan træffe de rette beslutninger om, hvilke tiltag og behandlinger, som skal sættes i værk.

Orientering af alle

”Kun hvis alle ved, at kodødeligheden skal ned, får man den daglige drøftelse, som er så afgørende for, at man virkelig rykker noget. Og alle afløser jo i kostalden fra tid til anden,” påpeger Søren og lister tre forhold op, som alle bør kende:

  • Hvad den aktuelle dødelighed er
  • Hvad bedriftens mål er
  • Hvordan man har tænkt sig at nå det.

Relaterede links:

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 11, 2018.

Sidst bekræftet: 01-06-2018 Oprettet: 01-06-2018 Revideret: 01-06-2018

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægnyt nr. 23 - 2019
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation;...
13.12.19
Stil spørgsmål til kvægformanden og -direktøren
Kom til dialogmøde med Christian Lund og Ida Storm.
13.12.19
Værd at vide om pink eye hos kvæg
Pink eye er en smitsom øjenlidelse hos kvæg, som giver betændelse i hornhinden og øjenlåg. Læs her om årsag, forekomst, smi...
06.12.19