Oprettet: 29-01-2016

Obduktioner viser vejen frem

Første skridt til en lavere kodødelighed er at vide, hvad køerne dør af.


"En obduktion er aldrig spild af penge,” mener dyrlæge Sine Bomskov Møller, Skovbjerg Dyrlæge Team. Foto: Privat.

Sine Bomskov Møller er en af de dyrlæger, der har fået intensiv undervisning i at obducere. Og som en del af projektet ‘Sunde køer og kalve dør ikke’, obducerer hun nu rigtig mange køer.

”En obduktion er aldrig spild af penge. Enten så bekræfter det din formodning, så du nu kan handle på et 100 pct. sikkert grundlag. Eller også giver det dig ny viden om dødsårsagen. Samtidig kan vi udelukke smitsomme sygdomme eller sætte ind, hvis der er tale om et potentielt besætningsproblem, fortæller Sine Bomskov Møller fra Skovbjerg DyrlægeTeam ved Glejbjerg.

Overraskende fund
Iblandt sine mange obduktioner er Sine Bomskov Møller stødt på overraskende fund. Et af dem var i en veldrevet jerseybesætning med højt managementniveau og 650 højtydende køer.

”Igennem ca. halvanden måned havde bedriften mistet mange køer. Det var såvel kvier som køer og både drægtige og nykælvere. De blev alle akut syge og stod ikke til at redde trods intensiv behandling. Obduktionerne viste løbesår. Det overraskede os alle meget, da ingen af køerne havde haft mørkfarvet gødning, som typisk ses ved løbesår. Der blev taget kontakt til fodringskonsulenten, så årsagen til de mange løbesår kunne blive undersøgt videre,” fortæller Sine Bomskov Møller.

Slut med gætterier
Sine Bomskov Møller medgiver, at obduktioner på bedriften ikke er så udbredte, som de kunne være.

”For det første, så stoler man jo langt hen ad vejen på sin kliniske undersøgelse. Praktiske omstændigheder spiller også ind, måske har man ikke tid i de tilfælde, hvor det ville være relevant, måske ønsker landmanden ikke en obduktion. Nogle gange aftaler man, at man vil obducere den næste, hvis der dør flere, og så glemmer både dyrlæge og landmand det,” forklarer hun.

Men nu skal det være slut hos den 28-årige dyrlæge. Hun har for alvor fået øjnene op for værdien i at obducere.

”Det giver virkelig meget værdi at obducere, fordi du får en sikker diagnose med det samme i stedet for at tro noget. Jeg vil faktisk sige, at det også giver værdi at obducere, selv om der kun er tale om et enkelt dødsfald, fordi det giver mulighed for at sætte tidligt ind, før én enkelt død ko bliver til 10,” fortæller Sine Bomskov Møller.

Og så har hun opdaget en sidegevinst ved at få en ko obduceret:

”Når vi har obduceret en ko, kan både landmand og dyrlæge meget bedre huske den, og hvad dødsårsagen var. På den måde bliver vi skarpere i forhold til at have fokus på kodødeligheden. Hvis vi kan forhindre den næste ko i at dø ved at obducere én nu, så er pengene jo hurtigt tjent hjem,” lyder det fra Sine Bomskov Møller.

 

 

Læs også:

Obducer døde køer og undgå spild af penge

Færre fremmedlegemer end forventet

 

Artiklen har været bragt I kvægNYT nr. 02 – 2016

 

 

 

 

Sidst bekræftet: 14-01-2019 Oprettet: 29-01-2016 Revideret: 29-01-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20