Landmand.dk - Kvæg 

Oprettet: 07-08-2015

Du kommunikerer med kroppen

Kun 7 pct. af vores kommunikation sker med det talte ord. Resten er kropssprog og tonefald. En række tips til kropssproget kan styrke kommunikationen.


Man bør øve sig i at kontrollere sit kropssprog og bruge det på en positiv måde, når man kommunikerer. Foto: Colourbox

Kommunikation er noget af det sværeste, men også det vigtigste, når man omgås andre mennesker. Kommunikation er mange ting. Det er nemlig ikke bare det, vi siger, der har betydning for vores kommunikation.

Således viser forskning, at den nonverbale kommunikation faktisk betyder mere end det talte ord. Kropssprog udgør op til 55 pct. af den samlede kommunikation. Tonefald såsom suk, pauser og stemmeføring udgør 38 pct., mens selve den verbale kommunikation, altså det talte ord, kun tegner sig for 7 pct. af kommunikationen. Med andre ord foregår op mod 93 pct. af vores kommunikation uden at sige et eneste ord.

Derfor skal man i første omgang have fokus på sit kropssprog og tonefald og først derefter se på, hvordan man formulerer sig eller taler til andre. Kunsten er dog at få de tre ting til at passe sammen. Gør de ikke det, har man stadig et problem.

Få fordel af kropssproget
Derfor skal man øve sig i at kontrollere sit kropssprog og bruge det på en positiv måde, når man kommunikerer. Men hvad er positivt og negativt kropssprog, og hvad signalerer man, når man bruger det?

Positivt kropssprog

 • Et stærkt, fast håndtryk = Selvtillid og sikkerhed
 • Venlig øjenkontakt og håndbevægelser = Oprigtighed, tillid og interesse
 • Naturligt toneleje, volumen og hastighed i stemmen = Sikkerhed, tillid
 • Øjenkontakt igen = Åbenhed og ærlighed
 • At skifte ansigtsudtryk for at matche, hvad der bliver sagt (smil for at være venlig osv.) = Tryghed, selvsikkerhed
 • Afslappet, oprejst holdning og arme, der svinger naturligt, når man går = Tillidsvækkende
 • At nikke = Godkendende

Negativt kropssprog
Hvis man genkender sig selv i nogle af de negative eksempler på kropssprog nedenfor, vil det være en god idé at øve sig i de positive færdigheder i kropssprog ovenfor. 

 • Slattent håndtryk = Nervøsitet og mangel på interesse
 • Manglende øjenkontakt = Usikkerhed, ligegyldighed
 • Svag, rystende stemme = Nervøsitet
 • At rømme sig, at sige ”Øhm, øh” og at anvende indviklede sætninger = Usikkerhed, nervøsitet
 • Stiv, dårlig holdning = Mangel på selvtillid
 • Armene over kors, krydsede ben, have fokus på sit tøj eller andet = Uinteresseret, uoverensstemmelse
 • At trille tommelfingre, at tromme med fingrene = Uopmærksomhed, angst
 • At knytte eller vride hænderne, at lege med smykker, sidde på kanten af stolen, fodbevægelser = Stress, nervøsitet, angst
 • At rode i håret eller gnide sig i nakken: Frustration
 • At røre ved sit ansigt = Nervøsitet, uærlighed

Ovenstående punkter kan man bruge i situationer og samtaler. De kan også hjælpe med at aflæse de mennesker, man sidder eller står overfor. De ovennævnte eksempler på positivt kropssprog kan man øve sig i at bruge, lige som man kan vænne sig af med eksemplerne på negativt kropssprog. Men andre basale ting er også nyttige at have i baghovedet. Blandt dem er:

 1. Vælg det rigtige sted. Skal man tale om noget vigtigt, skal man vælge et sted, hvor man med sin samtalepartner kan koncentrere sig 100 pct. og have øjenkontakt og ro til samtalen. Derfor foregår MUS-samtalen eksempelvis ikke hen over en morgenmalkning.
  • Vær til stede i nuet. Lad eksempelvis være med at tjekke telefonen, at sende en sms eller at strække sig midt i en samtale, hvor man ønsker, at samtalepartneren tager ens ord alvorligt. Ens kropssprog udviser ligegyldighed og mangel på interesse.
   • Kombiner hele kroppen. Ens ansigtsudtryk og hænder farver budskabet og fortæller samtalepartneren, hvordan man forholder sig til relationen, emnet og selve samtalen. Brug kroppen til at understøtte meningen i beskeden. Fægter man eksempelvis med armene, når man er irriteret på nogen, men ikke efterfølgende bruger en bevidst og indtrængende øjenkontakt, efterlader man et diffust og usikkert indtryk.
    • Pas på dine følelser. Viser man sine følelser for meget eller for tydeligt, bliver man taget mindre alvorligt. Både for meget grin og for megen vrede undergraver ens autoritet, fordi vi forbinder følelser såsom latter og vrede med impulsive og kortvarige tilstande. Ved at udvise kontrol med sine følelser, skaber man tillid og respekt.

    Konklusion: Vær til stede
    At være til stede er det bedste, man kan gøre, når man kommunikerer med en anden person. Lyt empatisk med hele opmærksomheden rettet mod, hvad der bliver sagt. Et afslappet kropssprog viser vedkommende, at man er oprigtigt interesseret i, hvad han/hun har at sige.

     

    Landmandsportalen Landmand.dk
    Gå til Landmand.dk
    Sidst bekræftet: 23-07-2018 Oprettet: 07-08-2015 Revideret: 07-08-2015

    Forfatter

    Kvæg
    Specialkonsulent

    Vibeke F. Nielsen

    Sundhed og produktion


    Af samme forfatter

    What is the improvement board and stand-up meetings?
    The improvement board is a tool with which to achieve a company culture that has a focus on continu-ous improvements (the 5...
    18.09.19
    What is Lean?
    Lean is about creating more value by using fewer resources. Lean means “slim” and aims to increase productivity through eff...
    18.09.19
    Sådan får du nye medarbejdere godt fra start
    Som nyansat er der meget at lære. Derfor er det vigtigt, at du som leder sikrer en god og effektiv op-start af nye medarbej...
    23.08.19
    Sådan motiverer du som leder dine medarbejdere til at ændre vaner
    De færreste bryder sig om forandringer, og det kan være svært at ændre vaner – både som medarbej-der og leder på et landbru...
    23.08.19
    Fem trin som hjælper dig til at skabe forandring
    Mennesket er irrationelt, mangler viljestyrke og selvkontrol. Derfor er det en udfordring, når man som leder vil skabe fora...
    09.08.19