Oprettet: 20-12-2019

Kvalitet af økologisk grovfoder 2019

Kvaliteten af det økologiske grovfoder ligger i 2019 generelt tæt på gennemsnittet af de seneste tre år.

Dog ligger energiindholdet i kløvergræsensilage lidt over normalen, mens indholdet af protein i kløvergræs- og græsensilage ligger 5-10 procent lavere end normalt.

 

Figurerne nedenfor sammenligner analyser af økologisk grovfoder fra høståret 2019 med gennemsnittet fra de tre forrige år (2016-2018).

Data stammer fra grovfoderdatabasen (www.landbrugsinfo.dk).

Figurerne viser blandt andet:

  • Kløvergræsensilage 2019 har høj energiværdi og ligger lidt over tre års normalen for alle fem slæt
  • Proteinindholdet i kløvergræsensilage og græsensilage ligger 5-10 procent lavere end normalt
  • Fordøjeligheden af kløvergræsensilage 2019 ligger på tre års normalen.
  • Majsensilage 2019 ligger tæt på tre års normalen, dog ligger både fordøjelighed, energiværdi og stivelse en smule lavere.
  • Kvaliteten af både økologisk byghelsæd og byg-ærtehelsæd 2019 ligger for alle parametre tæt på gennemsnittet for de senere år.

Opgørelsen er lavet per 17. december 2019.

Du kan læse flere detaljer om de enkelte økologiske grovfoderafgrøder – herunder indhold af mineraler - på Landbrugsinfo

 

Figur 1. Energiværdi i økologisk kløvergræsensilage, 1.-5. slæt 2019 vs. 2016-18

 

Figur 2. Fordøjelighed af økologisk kløvergræsensilage, 1.-5. slæt 2019 vs. 2016-18

Figur 3. Tørstofprocent i økologisk kløvergræsensilage, 1.-5. slæt 2019 vs. 2016-18,

 

Figur 4. Råprotein, % af tørstof, i økologisk kløvergræsensilage, 1.-5. slæt, 2018 vs. 2016-18

Figur 5. Kvalitet af økologisk majsensilage, 2019 vs. 2016-18

Figur 6. Kvalitet af økologisk græsensilage, 1. slæt, 2019 vs. 2016-18

Figur 7. Kvalitet af økologisk byghelsæd, 2019 vs. 2016-18

Figur 8. Kvalitet af økologisk byg-ærte-helsæd, 2019

Sidst bekræftet: 20-12-2019 Oprettet: 20-12-2019 Revideret: 20-12-2019

Forfatter

Økologi Innovation
Konsulent

Martin Øvli Kristensen

Økologi Innovation


Specialkonsulent

Finn Strudsholm

Økologi Innovation


Af samme forfatter

Havreskaller har en højere energiværdi end halm til kvæg
Energiværdien i havreskaller er 10-20 procent højere end i halm. Derfor har skallerne et potentiale som fyld i rationer til...
16.03.20
Kul er ikke tilladt i den økologiske mælkeproduktion
Enkelte kul-lignende produkter er stadig tilladt, men det kan ændre sig.
21.02.20
Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer
Økologiske virksomheder har siden 1. maj 2018 haft mulighed for at tilslutte sig et sæt af frivillige anbefalinger, hvor fo...
20.12.19
Græs og korn topper foder-hitlisten blandt økologiske malkekøer
Næsten alle økologer fodrer med korn i form af rug, byg eller havre, mens kraftfoderblandinger, soja-kage og hestebønner er...
20.12.19
Høj mælkefodring forsinker vomudviklingen hos kalve
Højt mælkefodringsniveau forsinker vomudviklingen hos kalve, så de fordøjer kraftfoderet dårligere ved fravænning og tilvæk...
03.12.19