Oprettet: 20-12-2019

Kvalitet af økologisk grovfoder 2019

Kvaliteten af det økologiske grovfoder ligger i 2019 generelt tæt på gennemsnittet af de seneste tre år.

Dog ligger energiindholdet i kløvergræsensilage lidt over normalen, mens indholdet af protein i kløvergræs- og græsensilage ligger 5-10 procent lavere end normalt.

 

Figurerne nedenfor sammenligner analyser af økologisk grovfoder fra høståret 2019 med gennemsnittet fra de tre forrige år (2016-2018).

Data stammer fra grovfoderdatabasen (www.landbrugsinfo.dk).

Figurerne viser blandt andet:

  • Kløvergræsensilage 2019 har høj energiværdi og ligger lidt over tre års normalen for alle fem slæt
  • Proteinindholdet i kløvergræsensilage og græsensilage ligger 5-10 procent lavere end normalt
  • Fordøjeligheden af kløvergræsensilage 2019 ligger på tre års normalen.
  • Majsensilage 2019 ligger tæt på tre års normalen, dog ligger både fordøjelighed, energiværdi og stivelse en smule lavere.
  • Kvaliteten af både økologisk byghelsæd og byg-ærtehelsæd 2019 ligger for alle parametre tæt på gennemsnittet for de senere år.

Opgørelsen er lavet per 17. december 2019.

Du kan læse flere detaljer om de enkelte økologiske grovfoderafgrøder – herunder indhold af mineraler - på Landbrugsinfo

 

Figur 1. Energiværdi i økologisk kløvergræsensilage, 1.-5. slæt 2019 vs. 2016-18

 

Figur 2. Fordøjelighed af økologisk kløvergræsensilage, 1.-5. slæt 2019 vs. 2016-18

Figur 3. Tørstofprocent i økologisk kløvergræsensilage, 1.-5. slæt 2019 vs. 2016-18,

 

Figur 4. Råprotein, % af tørstof, i økologisk kløvergræsensilage, 1.-5. slæt, 2018 vs. 2016-18

Figur 5. Kvalitet af økologisk majsensilage, 2019 vs. 2016-18

Figur 6. Kvalitet af økologisk græsensilage, 1. slæt, 2019 vs. 2016-18

Figur 7. Kvalitet af økologisk byghelsæd, 2019 vs. 2016-18

Figur 8. Kvalitet af økologisk byg-ærte-helsæd, 2019

Sidst bekræftet: 20-12-2019 Oprettet: 20-12-2019 Revideret: 20-12-2019

Forfatter

Økologi Innovation
Konsulent

Martin Øvli Kristensen

Økologi Innovation


Specialkonsulent

Finn Strudsholm

Økologi Innovation


Af samme forfatter

04.06.2020: Afskallet havre til økologiske husdyr
Webinar: Afskallet havre har et højt protein- og fedtindhold, som gør den til en god foderkilde for både fjerkræ, grise og ...
26.05.20
Mangel på økologisk soja til malkekøer
Eksporten af økologiske sojaprodukter fra Kina er påvirket af situationen med Coronavirus, og det påvirker forsyningen med ...
23.04.20
Overvej niveauet af AAT til økologiske malkekøer
De fleste økologiske mælkeproducenter indkøber AAT i form af en kraftfoderblanding eller rene proteinkilder som soja eller ...
23.04.20
Afgræsning – tid til at planlægge sæsonen
April er lige startet og vejrmeldingen for påsken melder om høje temperaturer, så er afgræsningssæsonen lige om hjørnet.
06.04.20
Havreskaller har en højere energiværdi end halm til kvæg
Energiværdien i havreskaller er 10-20 procent højere end i halm. Derfor har skallerne et potentiale som fyld i rationer til...
16.03.20