Økonomi og ledelse

Sæsonansættelser i landbruget – husk skattevilkårerne

Ansætter du udenlandske medarbejdere til sæsonarbejdet, eller har du en entrepriseaftale med en enkeltmandsvirksomhed? Uanset hvilken model du vælger, skal du være opmærksom på skatten.

Hvis du ansætter en udenlandsk medarbejder til din landbrugsvirksomhed i sæsonen, vil medarbejderen blive begrænset skattepligtig til Danmark af lønindtægten. Det er vigtigt i forhold til medarbejderens mulighed for at få rejsefradrag, at ansættelseskontrakten er udformet korrekt. Der må f.eks. ikke være en aftale i kontrakten om, at medarbejderen er garanteret et job næste år ved samme tid.

Det er derfor hensigtsmæssigt, at virksomheden har en skriftlig procedure for udvælgelse af sæsonarbejdere, hvor det blandt andet bør fremgå, at medarbejdere udvælges efter kvalifikationer og efter ansøgning. Hvis rejsefradraget er vigtigt for medarbejderen

Krav til ansættelseskontrakt. når du ansætter til sæsonarbejde i landbruget

I ansættelseskontrakten skal det fremgå, at medarbejderen er ansat i en tidsbegrænset stilling. Begyndelsestidspunkt og sluttidspunkt skal fremgå af kontrakten. Det kan også skrives ind, at ansættelsesforholdet ophører tidligere, hvis f.eks. høsten er i hus inden den fastsatte slutdato.

Det er vigtigt, at perioderne i kontrakten overholdes, og at der ikke sker forlængelse af kontrakten.

Det skal fremgå af kontrakten, at medarbejderen skal plukke æbler, høste kartofler el. lign, så der ikke er tvivl om, at medarbejderen laver sæsonbetonet arbejde.

Ovennævnte har betydning i forhold til, om medarbejderen kan anses for at være midlertidigt ansat og dermed er berettiget til rejsefradrag. Skattestyrelsen har strammet op på deres vurdering af, hvornår der er tale om midlertidig ansættelse. Skattestyrelsens opfattelse er, at når man gennem flere år vender tilbage for at arbejde samme sted, er der ikke længere tale om et midlertidigt ansættelsesforhold.

Entreprisekontrakt med enkeltmandsvirksomhed

SEGES har kendskab til en del sager, hvor Landsskatteretten og domstolene har afgjort, at en virksomhedsejer har været ansat i det gartneri eller den virksomhed, der er arbejdet for. Selvom aftalen er indgået mellem 2 erhvervsdrivende, er der truffet afgørelse om, at der skulle opkræves A-skat og AM-bidrag af kontraktbeløbet. 
I langt de fleste situationer er der ikke indgået skriftlig kontrakt mellem virksomhederne.

Et at hovedproblemerne er, at der ikke foreligger en skriftlig kontrakt, samt at virksomhedsejeren stiller materiel mv. til rådighed for den udførende virksomhed. Den virksomhed, der udfører arbejdet skal have en økonomisk risiko. Det betyder, at der skal være en risiko for, at honoraret kan beskæres, hvis arbejdet ikke er udført tilfredsstillende. 

Den skriftlig kontrakt skal vise om der er tale om ansættelse eller entreprise

SEGES anbefaler, at der altid indgås en skriftlig aftale med den danske og udenlandske virksomhed, inden arbejdet sættes i gang. Kontrakten skal som minimum indeholde:

  • Klar afgrænsning af, hvilke opgaver der skal udføres
  • Passus om, at den udenlandske virksomhedsejer selv er herre over, hvornår arbejdet laves, når bare det er færdigt til aftalt tidspunkt
  • En fastsat entreprisesum for arbejdets udførelse
  • Start- og seneste sluttidspunkt for arbejdet
  • Et punkt, der utvetydigt angiver, at den udenlandske virksomhed bærer den økonomiske risiko i forhold til arbejdets udførelse. Det kan være en bestemmelse om fradrag i den aftalte entreprisesum på XX kr. pr. kilo stødt frugt eller lignende.

Det er SKAT, der har bevisbyrden for, at der er tale om et ansættelsesforhold frem for et entrepriseforhold. Der skal dog ikke meget til, før SKAT har løftet bevisbyrden. At der ikke foreligger en skriftlig kontrakt, der klart kan dokumentere aftalegrundlaget, er i princippet nok til, at SKAT får medhold i, at der er tale om et ansættelsesforhold.

Det skal bemærkes, at hvis en enkeltmandsvirksomhed udfører arbejde for en landmand, gartner, minkavler mv. og det arbejde, der udføres, er et led i virksomhedens løbende drift som fx pasning af dyr, pelsning af mink, optagning af roer eller gulerødder mv. er der stor risiko for, at Skattestyrelsen vil betragte forholdet som et ansættelsesforhold. Hvis den enkeltmandsvirksomhed, der er udfører arbejdet, ejes af en tidligere ansat forstærkes denne risiko.

Manglende kontrakt har økonomiske konsekvenser

Hvis SKAT mener, der er tale om ansættelse og ikke et entrepriseforhold, opkræver SKAT A-skat og AM-bidraget hos den danske virksomhed på grundlag af kontraktsummen.

Denne regning kommer typisk efter, at kontraktsummen er afregnet til den udenlandske virksomhed, så det er ekstra penge op af lommen. Pengene er ofte svære at genopkræve.

Det er også værd at være opmærksom på, at en virksomhed kun har momsfradrag for moms, der er korrekt opkrævet. Der kan ikke opkræves moms, hvis der er tale om et ansættelsesforhold. Derfor kan virksomheden, der bliver pålagt hæftelse for A-skat og AM-bidrag få nægtet sit momsfradrag.

Søg rådgivning, når du ansætter til sæsonarbejde i landbruget.

Som det fremgår, er det let at komme galt afsted. SEGES opfordrer til, at du tager din skatterådgiver i den lokale rådgivningsvirksomhed med på råd, inden du indgår aftale om ansættelse og entreprise. Det er muligt at bede om bindende svar hos SKAT på, om medarbejderen er midlertidigt ansat, og om entreprisekontrakten holder vand. Der er en udgift, der er givet godt ud.