Feedback Form

  

Oprettet: 06-10-2017

Kapacitetsomkostninger kan og skal styres

Hvert år stiger de samlede kapacitetsomkostninger i kvægbruget. Manglende overblik over fx lønomkostninger er ofte blandt synderne.

”Der er stadig nogle, der mener, at man ikke kan gøre noget ved kapacitetsomkostninger. Men det er lige netop de omkostninger, I kan gøre noget ved. Kapacitetsomkostninger kan styres, og de skal styres. En tættere styring af økonomien handler i høj grad om en tættere styring af kapacitetsomkostningerne,” lyder budskabet fra specialkonsulent Vibeke Hjorslev Rasmussen, SEGES.

Lønomkostninger og vedligehold

Hendes erfaring er, at det ofte er manglende overblik, fx over løn- eller vedligeholdelsesomkostninger, der får kapacitetsomkostningerne til at løbe løbsk. De fleste kender nok til, at der bliver mere travlt, end man havde regnet med. Medarbejderne giver den en skalle og står pludselig med en pukkel af overarbejde, som skal udbetales.

”Lønomkostninger er ofte et område, landmanden ikke har så detaljeret viden om. Og hvis man ikke har overblik over fx ferie eller overarbejde, kan lønomkostningerne hurtigt stige mere end forventet,” fortæller Vibeke Hjorslev Rasmussen.

Kapacitetsomkostningerne er indregnet i fremstillingsprisen/kg EKM. Hun foreslår derfor, at man får beregnet sin fremstillingspris ofte, gerne hvert kvartal, og reagerer så snart den stiger.

”Sæt et max for din fremstillingspris/kg EKM ud fra forventet mælkepris – differencen er dit overskud. Og tag så affære og find forklaringen, så snart fremstillingsprisen stiger,” lyder hendes råd.

Relaterede links
Læs mere om produktionsøkonomi på kvægbedrifter
Mælkeproducent finder penge i hver budgetproces
Hvad gør du når mælkeprisen svinger?

Artiklen har været bragt i  KvægNYT nr. 18, 2017

Sidst bekræftet: 06-10-2017 Oprettet: 06-10-2017 Revideret: 06-10-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Lokale fødevarer betyder mest i Sverige og Norge
Opfattelsen af kvalitetsfødevarer er ikke helt ens i Danmark, Norge og Sverige. Det viser en ny forbrugerundersøgelse, der ...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19
Små film lærer svenskerne om kød
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbr...
09.08.19
Kvægnyt nr. 14 - 2019
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klo...
09.08.19

Læs også