Resumé
Saltindekset af en gødning kan anvendes som et mål for den saltkoncentration, som gødningen inducerer i jordopløsningen. Saltindekset gør det muligt at klassificere en specifik gødning i forhold til andre vredrørende den osmotiske effekt og skildrer om gødning vil være mere tilbøjelig til at skade afgrøder.
Afgrøder på tidlige vækststadier er mere følsomme over for salt-stress i forhold til planter på senere vækststadier og varierer signifikant i deres tolerance over for salte. Hvede og majs har en moderat tolerance mens hestebønner og grøntsager er meget følsomme over for øgede saltbetingelser.
Saltindeks i gødning er mest hensigtsmæssigt anvendt i forbindelse med dyrkning af sandjord som følge af den øgede evne til at skade gennem overdreven osmotisk tryk af jordopløsningen. N- og K-gødninger har normalt højere saltindeks-værdier end P-gødningen, idet phosphater har relativt lille indvirkning på det osmotiske tryk af jordopløsningen.
Vil du vide mere?
Emneord