Natur og vandmiljø

Miljøtilstand i Karrebæk Fjord

Udviklingen i miljøtilstanden er beskrevet for Karrebæk Fjord fra 2011-2018. Rapporten skal danne grundlag for drøftelse af miljøtilstanden, og give interessenter en mulighed for at få indsigt og for at medvirke i en diskussion om fjordens tilstand.

Siden 2011, hvor der første gang er målt klorofyl (proxy for planktonalger) har niveauet to gange været under 3,6 mikrogram pr. liter og dermed været i god økologisk tilstand jf. grænseværdi i vandområdeplaner.

Dette skete i 2014 og 2019. I 2018 blev der ikke målt. Andre år har niveauet været 5-7 mikrogram pr liter og dermed noget højere end målsatte niveau.

Begrænsningen i væksten er planktonalger skyldes delvist fosforbegrænsning (lavt niveau af fosfor som begrænser væksten) i foråret, hhv. april, maj, men kan også i nogle år være juni. Kvælstofbegrænsning indtræder tidligst i juni og kan strække sig til september. Megen nedbør om sommeren har direkte effekt på tilstanden i fjorden. Dette ses tydeligt i 2011 som var kendetegnede ved usædvanlig våd august måned. Her steg kvælstofniveauet i fjorden markant og gav anledning til usædvanlig høj vækst af planktonalger i august og september.

En hensigtsmæssig strategi for at nå miljømålet for klorofyl i fjorden vil derfor være at begrænse fosfor hele året, mens det vil være klart mest virkningsfuldt at begrænse tilførslen af kvælstof til fjorden om sommeren. Kvælstofreduktion om vinteren vil kun have begrænset effekt fordi vandudskiftningen i fjorden er så høj

Vil du vide mere?

Emneord