I daglig tale anvendes der mange forskellige navne om kulstofrig landbrugsjord, det kaldes lavbundsjord, tørvejord, organogene jord, humusjord mv. Det kort som landbrugsstyrelsen anvender på Miljøgis kaldes Kulstof 2022 (lavbundskort). Kortet indeholder kulstofrige landbrugsjorder fra 6 - 12 % tørv og over 12 % tørv.
SEGES Innovation har i samarbejde med Geopartner fået entydige ejerforhold på alle marker i Danmark, der er selvfølgelig løbende køb og salg af landbrugsejendomme. Det er derfor nu muligt at uddrage hvor mange hektar hver enkelt lodsejer i Danmark ejer, heraf hvor mange hektar der er kulstofrig landbrugsjord. Ud fra koblingen af ejerforhold i 2023/2024 og Miljøstyrelsens Kulstof 2022 (lavbundskort) er det muligt at opgøre ejerforhold i forskellige grupperinger.
I nuværende Kulstof 2022 (lavbundskort) vurderes der at være ca. 51.669 lodsejere med i alt 112.948 hektar kulstofrig landbrugsjord. Det bemærkes, at der i forskellige udtræk af data kan der være mindre forskelle i antal hektar og ejerforhold da der sker løbende ændringer i ejerforhold og Kulstof 2022 (lavbundskort). Blandt lodsejerne er Naturstyrelsen, forsvaret, staten og forskellige fonde med større arealer. En del af den kulstofrige landbrugsjord er allerede vådlagte.
Det er vigtigt at understrege, at mange af de større arealer med kulstofrige landbrugsjorder hænger sammen med de mindre arealer, så ved en vådlægning kan arealerne ikke bare umiddelbart adskilles. Det betyder, at mange lodsejere med mindre arealer også vil skulle kontaktes ifm. en udtagningsindsats.
Tabel 1 giver et overblik over antallet af lodsejere med forskellige antal hektar kulstofrig landbrugsjord.