Heste i skygge under et stort træ

Heste, Jura

Miljøregler for hestehold

Når du har et hestehold på din ejendom, bliver dyreholdet og ejendommen omfattet af nogle miljøregler. Det er antallet af heste og størrelsen af produktionsarealet, der bestemmer om dyreholdet er hobby eller erhvervsmæssigt.

Miljølovgivningen skelner imellem erhvervsmæssigt dyrehold og ikke erhvervsmæssigt dyrehold (maksimalt fire heste). Det er antallet af heste og størrelsen af produktionsarealet, der bestemmer om dyreholdet er erhvervsmæssigt. Det vil sige, at der ikke skelnes mellem hobbylandbrug eller heltidslandbrug.

Hvis dit produktionsareal er større end 100 m² (200 m² hvis dyreholdets udelukkende består af heste), skal du have en særlig miljøtilladelse. Produktionsarealet er de steder dyrene opholder sig og har mulighed for at afsætte gødning og som dyrene ikke kun har kortvarig adgang til.

Inden du etablerer et hestehold, stald eller mødding m.v. skal det anmeldes til kommunen.

Generelle krav til husdyranlæg og læskure

Krav om fast bund og afløb i ikke flytbare husdyranlæg og læskure

Husdyranlæg, herunder stalde, opsamlingsanlæg, læskure m.v., skal være indrettet, så der ikke sker forurening af grundvand og overfladevand. Husdyranlæg er stalde eller lignende bygning eller indretning, hvor hestene i almindelighed opholder sig eller har adgang til

Et staldsystem kan omfatte et opsamlingsanlæg, og opsamlingsanlæg er dermed en del af staldsystemet. Kravene til indretning af stalde gælder generelt, men vil afhænge af staldsystemet.

Fravigelse af krav om fast bund og afløb

Kravet i husdyrgødningsbekendtgørelsen om fast bund og afløb gælder som hovedregel for alle stalde, læskure m.v., og kommunen har ikke efter bekendtgørelsen mulighed for konkret at dispensere fra kravet om fast bund og afløb.

Krav til flytbare husdyranlæg

Man kan fravige hovedreglen om fast bund og afløb for ikke fast placerede husdyranlæg (læskure) til heste, kvæg, får og geder. Det kræver, at man ikke tilbyder foder og vand til dyrene i anlægget, at man opfylder krav om strøelse og at man overholder kravene til at flytte anlægget.

Krav til flytning af læskur

Det er altid et krav, at ikke fast placeret husdyranlæg højst må være placeret det samme sted i 12 måneder ad gangen.

Herudover gælder:

  • at ikke fast placerede husdyranlæg, der er placeret det samme sted i højst 12 uger ad gangen, først må placeres samme sted igen, når der er forløbet 1 år, og
  • at ikke fast placerede husdyranlæg, der placeret samme sted mellem 12 uger og 12 måneder ad gangen først må placeres samme sted – eller inden for en radius af 25 m fra samme sted – igen, når der forløbet 5 år.

Kravet om flytning afhænger derfor af, om anlægget flyttes oftere end hver 12. uge. Kravet gælder umiddelbart og håndhæves i forbindelse med evt. tilsyn. Der er ikke krav om forudgående anmeldelse efter husdyrgødningsbekendtgørelsen, men læskuret vil kræve landzonetilladelse og byggetilladelse.  For anlæg, der flyttes sjældnere end hver 12. uge, skal der føres og opbevares optegnelse over placeringerne.

Afstandskrav 

Dyreholdet er omfattet af en række afstandskrav til ifht. dyrehold, mødding og markstak samt fodertrug og vandtrug på foldarealer, derudover er det afstandskrav til natur og fredninger. 

Natur og fredninger:

  • 25 m fra beskyttet natur (flytbare læskure).
  • 50 m fra bestemte naturområder, dog mindst 25 m hvis anlægget er højst 25 m² i grundplan.
  • Bygge- og beskyttelseslinjer, eks. 100 m til gravhøj.

Dyrehold, mødding og markstak:

Afstandskrav for dyrehold, mødding og markstak. Kilde: SEGES Innovation.

Figur 1. Afstandskrav for dyrehold, mødding og markstak. Kilde: SEGES Innovation.

Fodertrug og vandtrug på foldarealer:

Afstandskrav for fodertrug og vandtrug på foldarealer. Kilde: SEGES Innovation.

Figur 2. Afstandskrav for fodertrug og vandtrug på foldarealer. Kilde: SEGES Innovation.

Regler for dyrehold

  • Dit dyrehold betegnes som hobby hvis du maksimalt har 1-4 heste plus føl under 12 måneder og du har mindre end 100 m2 produktionsareal.

    Har du andre dyr udover dit hestehold skal du være opmærksom på reglerne for, hvornår et blandet dyrehold går fra at være et hobbydyrehold til at være et erhvervsmæssigt dyrehold.

    Når du har et dyrehold, så er der krav om at overholde reglerne for placeringer i forhold til byzoner og sommerhusområder samt krav om tilladelser til læskur, stald, ridebaner m.v. Dyreholdet er omfattet af kravene i Miljøaktivitetsbekendtgørelsen.

    • I byzone- og sommerhusområder og områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig- og erhvervsformål, er svine-, kvæg-, fåre-, gede- og hestehold ikke tilladt.
    • Nye stalde, løbegårde og lignende indretninger til dyr, møddinger, ajlebeholdere m.v. skal placeres og indrettes således, at forurening af grundvandet eller andre vandindvindingsobjekter ikke finder sted, og således at de ikke er til gene for omgivelserne.
    • Medfører et ikke-erhvervsmæssigt dyrehold, tilhørende stalde og lignende samt anlæg m.v. væsentlige gener, forurening eller risiko for forurening, kan kommunen meddele påbud om foretagelse af afhjælpende foranstaltninger. Kan generne, forureningen eller risikoen for forurening ikke afhjælpes, eller overtrædes påbud, kan kommunen nedlægge de nødvendige forbud, herunder kræve anlægget eller indretningen fjernet.

    Dit dyrehold må ikke give anledning til uhygiejniske forhold.

  • Når du har mere end 4 heste med føl over 12 måneder på ejendommen eller hvis du har mere end 100 m2 produktionsareal til dit dyrehold, så har du et erhvervsmæssigt dyrehold.

    Har du et erhvervsmæssigt dyrehold skal du følge bestemte miljøregler. Reglerne omhandler staldanlæg, hestegødning og gener. Reglerne findes i husdyrgødningsbekendtgørelsen.

    De vigtigste regler, når du har et erhvervsmæssigt dyrehold

    Heste hører til på landet. Det er ikke tilladt at holde hest i byzone og sommerhusområder. I landzoneområder der ved lokalplan er udlagt til boligformål eller til blandet bolig og erhverv, er det heller ikke tilladt at holde heste.

    Der er specifikke krav til indretning af stalde, møddinger, opsamlingsbeholdere og lignende. Nye stalde, løbegårde og lignende indretninger til dyr, møddinger, ajlebeholdere m.v. skal placeres og indrettes således, at der ikke sker forurening af vandforsyningsanlæg, grundvand, vandløb og søer.

    Krav til indretning af stalde

    Stalde skal udføres med fast tæt gulv og afløb til opsamlingsbeholder eller pumpesump; fast tæt gulv kan f.eks. laves i beton eller et andet tæt materiale som kan tåle påvirkningen fra heste og de redskaber der bruges i staldene. Fliser og stampet ler er ikke tæt gulv. Stalde skal også overholde Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af heste.

    Produktionsareal op til 200 m2 kan anmeldes, mens et produktionsareal over 200 m2 vil kræve en miljøtilladelse.

    Krav til læskure

    Fast placeret læskur skal indrettes som stalde med fast gulv og afløb til opsamlingsbeholder eller pumpesump.

    Flytbare læskure kan indrettes med tørt lag sammenpresset halm i 30 cm tykkelse. Flytbare læskure skal flyttes 25 meter mindst én gang årligt og må først blive placeret samme sted igen efter 5 år.

    Krav til opbevaring af husdyrgødning

    Dybstrøelse er husdyrgødning i en blanding af halm/savsmuld og gødning (fast og flydende).
    En møddingsplads skal indrettes med tæt bund og afløb til opsamlingsbeholder, på møddingspladsen skal der være mindst 1 meter høje sider eller 2 meter bred randbelægning hvor på der ikke må ligge gødning. 

    Husdyrgødningen skal altid overdækkes med plastik eller andet vandtæt materiale, også selvom der er daglig tilførsel til møddingspladsen.

    Hestegødningen kan også opbevares i lukket/overdækket container, placeret på støbt areal med afløb til opsamlingsbeholder. En container som ikke står på støbt areal skal vurderes konkret af kommunen eller ind i møddingshus med tag, så der ikke kommer vand ind på området hvor gødningscontaineren står. 

    Krav til opbevaring af husdyrgødning i markstak

    En markstak er en stak af dybstrøelse der opbevares direkte på markjorden. Dybstrøelsen skal komposteres før den må ligges i markstak. Dybstrøelsen betragtes som komposteret, når den har ligget i stalden, i container eller på møddingspladsen i 3-4 måneder. Markstakke må højst ligge samme sted i 12 måneder og der skal gå 5 år herefter før der igen må etableres en markstak på samme sted. Du skal føre årlig optegnelse på markkort af placering og gemme dem i 5 år. 

    Fast gødning, dvs. hestepære fra hestene må ikke lægges i markstak. De skal opbevares på en møddingsplads eller i en container. Markstakke skal overdækkes straks efter udlægning.

    Anvendelse af hestegødning 

    Gødning fra dyrehold skal udbringes på marken som gødning eller afleveres til biogasanlæg. Der må ikke udbringes gødning hvis der er risiko for afstrømning f.eks. ved kraftig regn eller når jorden er vandmættet, oversvømmet, frossen eller snedækket. Gødning og halm må ikke afbrændes. Der må ikke udbringes gødning i vinterperioden. Præcis hvornår gødningen må udbringes afhænger af den jordbundstype hvorpå udbringningen sker.

    Udbringning af hestegødning

    Råd til at undgå fluer 

    Hold stalden ren og tør. Tøm så vidt muligt stalden for strøelse og gødning i sommerhalvåret hvis dine dyr er ude hele døgnet. Fjern foderrester og gødning langs kanter og skillevægge, det kan forhindre at nye fluer udklækkes. 

    Overdækkes møddingspladsen med plastik eller andet vandtæt materiale, forhindres fluer i at lægge æg og udklækning af flue æg. Bliver der alligevel problemer med fluer, kan de bekæmpes med: 

    • Fluefangere med lim 
    • Elektriske fluefangere 
    • Biologisk bekæmpelse. (f.eks. snyltehvepse) 
    • Kemisk bekæmpelse i dybstrøelsen (der findes midler, som forhindrer fluelarver i at udvikle sig) 
    • Kemiske smøremidler til at smøre på de overflader, som fluerne gerne sidder på, fluerne dør, når de spiser det. Der findes flere forskellige kemiske midler på markedet, så spørg der hvor du køber foder.

    Krav til vaskeplads

    En vaskeplads skal indrettes med tæt bund og afløb til en opsamlingsbeholder. Det kan være samme beholder, som er koblet på afløb fra møddingspladsen eller staldanlægget, hvis der er tilstrækkelig opbevaringskapacitet. 

    Vanding af dyrehold

    Det er lovligt at opsætte mulepumper eller små møller til oppumpning af vand til vanding af heste på foldarealet. Vil man gerne etablere et vandingssted, dvs. et sted hvor hestene kan drikke direkte af vandløbet, skal der indsendes en ansøgning til kommunen. Vandingssteder kan være vanskelige at få tilladelse til, da det skal sikres at sand, jord og gødning ikke ender i vandløbet.

    Har ejendommen egen vandboring er det din pligt som ejer at sikre en lovlig vandindvindingstilladelsen der indeholder tilstrækkelig kapacitet til vanding af dyreholdet. Hvis tilladelsen til at indvinde vand kun dækker forbruget i husholdningen skal der søges en ny vandindvindingstilladelse hos kommunen.

    Er din ejendom forsynet med vand fra et fællesvandforsyningsanlæg (fælles vandværk), kræver det ikke yderligere tilladelse at vande dine dyr.

    Hvad kræver tilladelse 

    Opførsel af bygninger, møddingshuse eller læskure kræver landzonetilladelse og byggetilladelse: 

    • Opførsel, udvidelse eller ændring af stald, læskur, møddingsplads eller lignende kræver miljøanmeldelse eller miljøgodkendelse samt byggetilladelse. 
    • Etablering af ridehal kræver miljøtilladelse, landzonetilladelse og byggetilladelse. 
    • Etablering af ridebaner, rondeller og træningsbaner kræver landzonetilladelse. Lyssætning kræver landzonetilladelse så husk at søge det sammen med tilladelsen til ridebane, rondel eller træningsbane.
    • Udvidelse eller ændring af et hestehold skal miljøanmeldelses til kommunen. 
    • Rideskole eller hestepension kræver landzonetilladelse. 

    Husk at have fokus på omgivelserne

    Der er afstandskrav til naboer, skel mm. Du har pligt til at sikre at dit hestehold ikke generer dine naboer, uanset størrelsen af hesteholdet. 

    Ved køb af ejendom

    Har ejendommen tilladelse til hestehold?

    • Hvor stort et hestehold er der tilladelse til? 
    • Antallet af bokse definerer IKKE størrelsen af det tilladte hestehold. 
    • Overholdes de dyrevelfærdsmæssige krav? (krav til bl.a. boksstørrelse og højde) 
    • Er anvendelsen af eksisterende bygninger og anlæg lovlige? 
    • Stalde, ridehal, ridebane, læskure, møddingsplads, mv.

    Lovliggørelse kan være en omstændig proces.

    Har du tanker om at bygge stald eller ridehal, udvide produktionsarealet, anlægge ridebane, opstille læskure eller lave en møddingsplads. Søg rådgivning hos en miljørådgiver i Landboforeningen.

Vil du vide mere?

Støttet af