Når du har mere end 4 heste med føl over 12 måneder på ejendommen eller hvis du har mere end 100 m2 produktionsareal til dit dyrehold, så har du et erhvervsmæssigt dyrehold.
Har du et erhvervsmæssigt dyrehold skal du følge bestemte miljøregler. Reglerne omhandler staldanlæg, hestegødning og gener. Reglerne findes i husdyrgødningsbekendtgørelsen.
De vigtigste regler, når du har et erhvervsmæssigt dyrehold
Heste hører til på landet. Det er ikke tilladt at holde hest i byzone og sommerhusområder. I landzoneområder der ved lokalplan er udlagt til boligformål eller til blandet bolig og erhverv, er det heller ikke tilladt at holde heste.
Der er specifikke krav til indretning af stalde, møddinger, opsamlingsbeholdere og lignende. Nye stalde, løbegårde og lignende indretninger til dyr, møddinger, ajlebeholdere m.v. skal placeres og indrettes således, at der ikke sker forurening af vandforsyningsanlæg, grundvand, vandløb og søer.
Krav til indretning af stalde
Stalde skal udføres med fast tæt gulv og afløb til opsamlingsbeholder eller pumpesump; fast tæt gulv kan f.eks. laves i beton eller et andet tæt materiale som kan tåle påvirkningen fra heste og de redskaber der bruges i staldene. Fliser og stampet ler er ikke tæt gulv. Stalde skal også overholde Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af heste.
Produktionsareal op til 200 m2 kan anmeldes, mens et produktionsareal over 200 m2 vil kræve en miljøtilladelse.
Krav til læskure
Fast placeret læskur skal indrettes som stalde med fast gulv og afløb til opsamlingsbeholder eller pumpesump.
Flytbare læskure kan indrettes med tørt lag sammenpresset halm i 30 cm tykkelse. Flytbare læskure skal flyttes 25 meter mindst én gang årligt og må først blive placeret samme sted igen efter 5 år.
Krav til opbevaring af husdyrgødning
Dybstrøelse er husdyrgødning i en blanding af halm/savsmuld og gødning (fast og flydende).
En møddingsplads skal indrettes med tæt bund og afløb til opsamlingsbeholder, på møddingspladsen skal der være mindst 1 meter høje sider eller 2 meter bred randbelægning hvor på der ikke må ligge gødning.
Husdyrgødningen skal altid overdækkes med plastik eller andet vandtæt materiale, også selvom der er daglig tilførsel til møddingspladsen.
Hestegødningen kan også opbevares i lukket/overdækket container, placeret på støbt areal med afløb til opsamlingsbeholder. En container som ikke står på støbt areal skal vurderes konkret af kommunen eller ind i møddingshus med tag, så der ikke kommer vand ind på området hvor gødningscontaineren står.
Krav til opbevaring af husdyrgødning i markstak
En markstak er en stak af dybstrøelse der opbevares direkte på markjorden. Dybstrøelsen skal komposteres før den må ligges i markstak. Dybstrøelsen betragtes som komposteret, når den har ligget i stalden, i container eller på møddingspladsen i 3-4 måneder. Markstakke må højst ligge samme sted i 12 måneder og der skal gå 5 år herefter før der igen må etableres en markstak på samme sted. Du skal føre årlig optegnelse på markkort af placering og gemme dem i 5 år.
Fast gødning, dvs. hestepære fra hestene må ikke lægges i markstak. De skal opbevares på en møddingsplads eller i en container. Markstakke skal overdækkes straks efter udlægning.
Anvendelse af hestegødning
Gødning fra dyrehold skal udbringes på marken som gødning eller afleveres til biogasanlæg. Der må ikke udbringes gødning hvis der er risiko for afstrømning f.eks. ved kraftig regn eller når jorden er vandmættet, oversvømmet, frossen eller snedækket. Gødning og halm må ikke afbrændes. Der må ikke udbringes gødning i vinterperioden. Præcis hvornår gødningen må udbringes afhænger af den jordbundstype hvorpå udbringningen sker.